„Златно перо“ 2017

- реклама -spot_img

24-ри български културни дейци стават носителите на наградите
„Златно перо“ 2017

За 22-ра поредна година Classic FM, Cantus Firmus и галерия „Макта“ ще връчат златните призове за принос към българската култура и изкуство.

На големия български празник 24 май – Ден на славянската писменост и българската култура, за 22-ра поредна година Classic FM, Cantus Firmus и галерия „Макта” ще раздадат наградите „Златно перо”. На официална церемония от 17:00 ч. под куполите на Ларгото пред Министерски съвет ще бъдат връчени престижните отличия. Те представляват брошка във формата на писец и са изработени от 24-каратово злато.

Сред наградените тази година са прочутата българска оперна певица Стефка Евстатиева, режисьорът Радослав Спасов, народната певица Янка Рупкина, диригентът Бедрос Папазян,  актьорът Филип Трифонов, актрисата Милица Гладнишка, журналистката Жени Марчева, композиторът Георги Арнаудов и др. За активна културна политика и подкрепа на стойностни проекти в областта на изкуствата награда „Златно перо“ ще получи тази година и кметът на София Йорданка Фандъкова. Пълният списък на носителите можете да видите тук: http://www.classicfm.bg/

По традиция, една от наградите „Златно перо“ се определя от слушателите на Classic FM радио чрез гласуване по имейл. Техният избор за носителят на 24-тата награда е за балетиста Никола Хаджитанев.

Официалната церемония „Златно перо“ е с вход свободен за публиката, която иска да види на живо връчването на наградите за 2017 г. В програмата ще участва Софийски духов оркестър, Детски хор „Пам-Пам“, танцьори от трупата „National Art“ и от фолклорен ансамбъл „Средец“.

Събитието се провежда в рамките на „Европейски музикален фестивал“, който е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2017 г. и съорганизатор – Министерството на културата на Р. България.

- реклама -spot_img