ЩЕ ИМА ЛИ СТРАШЕН СЪД ЗА ЖУРНАЛИСТИТЕ?

- реклама -

ДиловТова попита в деня на Месопостна неделя Любен Дилов журналистите Диана Найденова и Емил Кошлуков.

В контекста на последните събития “ние сме също толкова виновни, колкото и политиците, защото едно общество, което се лута между социализъм, посткомунизъм и капитализъм, на което му пускаш само чалга, показваш му полуголи жени, които се опитват да пеят с тонове силикон, но без да му казваш кое е важното и същественото – няма как да сме невинни. Това каза водещата на “Челюсти” по ТV7 Диана Найденова.
 
В България можеш да си купиш дори и Страшния съд, категоричен беше Емил Кошлуков, според когото е трудно да се чуе смислен глас във време, в което всички говорят.  Той обясни защо анализът се губи и защо журналистите трябва да отстояват тезите си. “Ролята на медиите е да поддържат смисления разговор. Абсолютно всеки има право да каже всичко, но това не е свобода на словото, а какафония”, заключи той.
 
По думите на Диана Найденова “журналистите трябва да бъдем изключително последователни, за разлика от политиците” и даде пример със сериозната шега, че три пъти дневно премиерът си сменя мнението, но журналистите нямат право на това. 

Тя е категорична, че истинска журналистика с предварително подготвени въпроси не може да се прави и цитира като свое правило думи на Христо Мутачиев, който вчера във “Факторът Кошлуков” каза, че “при този организиран хаос, ние трябва да сме себе си – длъжни сме!” С огорчение Найденова сподели, че част от българските политици, като Георги Първанов, например, никога не са сядали на стола срещу нея. А други като Волен Сидеров не са идвали от години. Тя прогнозира, че ако “Атака” влезе в парламента, каквито тенденции се прокрадват в момента, заради обещаните от него 1000 лв. минимална заплата и 500 лв. минимална пенсия, както и национализацията, за която говори, това би означавало сругване на валутния борд и хората отново да са на улицата.

Емил Кошлуков си призна мистосърдечно, че не е учил журналистика, но не възприема общоприетото схващане, че водещият в България трябва да е просто конферансие. “Идеята, че си метроном и отчиташ времето на събеседниците не е ок. Аз съм антикомунист, не поддържам левите идеи, но го казвам открито и няма как да се съглася с тази идея и да не опонирам, когато Станишев, например, ми дойде в студиото”.

Любен ДИЛОВ на свой ред повдигна въпроса за това, дали през последните години жуналистите са били наведени, не са били достатъчно радикални, че е имало цензура. А Кошлуков му опонира, че “цензурата винаги е лична, че няма колективна цензура. Разговорът, това, което ще извадиш в темата – са си твои неща. Времето винаги е облачно с преваляване”.

След Люба Кулезич трябва да почистим – затова съм с гумени ботуши.

Според Диана Найденова журналистите и социолозите са лъгали много дълго време хората, премълчавайки. “Няма как журналистът да няма собствено мнение”, каза тя и допълни, визирайки пристрастията на Кошлуков, че “дори е комунистът да отиде при антикомуниста и с аргументи да го накара да му повярва”. По въпроса за протестите тя заяви, че “голяма част от исканията са несмислени”.
 
Кошлуков допълни, че когато не знаеш какво искаш – губиш и това, което имаш. По думите му не може да има подход “всички са маскари”. Той вярва, че трябва да се научим да търсим персонална отговорност, че не може хора, които не са чели Конституцията да искат да пишат нова.

Дилов, Кошлуков и Найденова обсъдиха още “звездния миг на президента Плевнелиев”, науката за прехода – транзитология и как се прилага тя у нас, а също и защо “ако утрепеш хлебарката у вас – няма да се появи шведка”.

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Моята булчинска рокля (откъс)

Излезе от печат сборникът „Моята булчинска рокля“, в който 44 неслучайни жени разказват своите съвсем истински истории. Съставител е Жанина Драгостинова. Представянето на книгата...

Две нови програми в подкрепа на бизнеса, обяви премиерът Борисов

Допълнителни 68 млн. лв. предвижда правителството за подкрепа на предприятията с над 500 000 лв. оборот и други почти 80 млн. лв. се отпускат...

79 ден на протеста: Изненада за Столична община

За 79-и път се събраха недоволните граждани на антиправителствен протест в центъра на София, а исканията им остават все така непроменени –...

Николо Коцев: Мислещите и работещите хора винаги успяват

„Надявам се, че скоро ще се намери лекарство и ваксина. Аз лично смятам, че до 5-6 месеца нещата ще се нормализират“, коментира...

Билярски: Драги Георгиев публикува документи за българина Гоце Делчев

Гоце Делчев се самоопределя като българин в цялата документация, която сме прегледали. Това заяви специално за БГНЕС историкът Цочо Билярски, който е...

Бяла и жълта боя, и яйца полетяха към сградата на ДПС

За 78-ми път се събраха недоволните граждани на антиправителствен протест в центъра на София, а исканията им остават все така непроменени –...
Previous articleКауза.bg
Next articleЖените говорят