„ТОЧКИТЕ” НА ДЕЙМИЪН ХЪРСТ С ГЛОБАЛНА ПРЕМИЕРА В 11 ГАЛЕРИИ ПО СВЕТА

- реклама -

Галерията за модерно изкуство София ще е 12-та локация

От днес, 12 януари „точките” на Деймиън Хърст ще бъдат показани едновременно във всички 11 галерии “Гагoсян” – в Ню Йорк, Лондон, Париж, Лос Анджелис, Рим, Атина, Женева и Хонг Конг. За първи път „Гагосян” посвещава всичките си локации по света на един артист като поставя неговото творчество в наистина глобален контекст.

Деймиън Хърст е признат за един от най-търсените и проспериращи съвременни художници, а европейското издание на списание „Тайм“ пише, че той е най-богатия творец в историята на изкуството със състояние от близо 1 милиард долара. Арт критиците го определят като новия Анди Уорхол, лошото момче на съвременното концептуално изкуство, най-скандалния от групата “Млади британски артисти”, взривил световната арт сцена.

В съпричастност с колосалната премиера, Галерията за модерно изкуство София представя от 12-ти януари до 10-ти февруари лимитирана серия от „точките” на Деймиън Хърст, изработени чрез техниката гравюра върху дърво. Те са създадени през юни 2010 по повод първата самостоятелна изложба на артиста в България (октомври 2010г.).

Галерията за модерно изкуство е сред малкото галерии в света, работещи директно с художника. Всяка творба носи подписа на Деймиън Хърст и е придружена със сертификат за автентичност.

Арт салонът на Оборище 10 е единственото място в България и Югоизточна Европа, където ценителите на съвременното изкуство могат да се докоснат до творчеството на забележителния художник, както и да закупят оригинални графични творби с инвестиционна стойност.

„Точките” на Деймиън Хърст

„Избухването” на Деймиън Хърст на съвременната арт сцена в началото на 90-те год. на ХХ век се дължи на неговите картини и графики с точки, изградени от строго подредени мрежи от цветни кръгове с еднакви размери. Те стават иконичен образ и обект на разпознаваемост за работата на артиста. Инспирират и декорацията на различни обекти на индустриалния дизайн като обувки, часовници, реклама на авиолинии.

Като дете веднъж Хърст изпил голямо количество хапчета, мислейки, че са бонбони. Някои изкуствоведи определят този факт като първопричина за създаването на сериите произведения с точки.

„Картините изглеждат сякаш са направени от голяма машина”, така британският концептуалист обяснява сам творението си и убедеността си, че „машината ще представлява артиста в бъдеще”.

Решетъчната структура създава началото на цялата система в картините с точки. В нито една работа обаче няма повтарящи се цветове. Това прекъсва системата. Ако се вгледаме внимателно в картините ще забележим нещо доста странно – няма два повтарящи се цвята. Тази липса на хармония създава у зрителя чувството за вътрешно напрежение, споделя самият автор. И в същото време минималистичният, изчистен рисунък с богат колорит поражда положителни вибрации, което прави картините подходящи за всеки дом, особено поставени в един модерен интериор.

Относно картините си от петна и точки, Деймиън споделя: „Започнах да ги създавам като безкрайни серии, които представляват скулптурната идея. Научният подход към изкуството по някакъв начин наподобява научния подход на фармацевтичните компании към живота на хората. Изкуството обаче, не претендира да има всички отговори, за разлика от фармацевтичната индустрия.” Оттук идват и заглавията на работите – Формаалдехид, Метионин, Фенформин и т.н.

Деймиън Хърст – най-влиятелният съвременен артист

Днес Деймиън Хърст е признат за един от най-търсените и проспериращи съвременни художници, а европейското издание на списание „Тайм“ пише, че той е най-богатият творец в историята на изкуството със състояние от близо 1 милиард долара. Арт критиците го определят като новия Анди Уорхол, лошото момче на съвременното концептуално изкуство, най-скандалния от групата “Млади британски артисти”, взривил световната арт сцена.

Картините и инсталациите му са изложени в световноизвестни музеи, както и в частни и корпоративни колекции. Сред тях попадат имената на MoMA, Ню Йорк; British Council Collection; Tate Modern, Лондон и десетки галерии в САЩ, Германия, Япония и др.

Наред с музейното си позициониране, изкуството на Деймиън Хърст е обект и на сериозен колекционерски интерес. Негови творби са в частните колекции на италианския дизайнер Миаки Прада, фамилията Муграби – едни от най-големите колекционери на съвременно изкуство, кралското семейство на Катар, крупни колекционери от САЩ, Япония и Русия.

Да притежаваш творба на Деймиън Хърст не е лесно начинание, след като по аукциони като Sotheby`s картините му се търгуват за милиони долари.

Цените на неговите произведения растат непрекъснато и на вторичния пазар се препродават с 300% марж от първоначалната цена. Освен естетическо удоволствие от изкуството, покупката на творба, подписана от Деймиън Хърст има изключително висока инвестиционна стойност, коментират дилърите на арт пазара.

Перспективите пред Хърст като най-скъпоплатения автор са гаранция, че творбите могат да надхвърлят със 130% своята първоначална стойност само за няколко години след като излязат на вторичния пазар.

Въпреки че продължава да работи усилено, творби на Деймиън Хърст рядко могат да бъдат намерени на свободния арт пазар. В момента, в който представи нова колекция, тя моментално бива изкупена от дилъри и колекционери.

Ценови рекорди за картини на Деймиън Хърст:

The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living

– тигрова акула, потопена във формалдехид, продадена за 17.2 милиона долара.

Lullaby Spring

– продадена за 19.2 милиона долара през 2007г. – най-високата цена за творба на жив артист в Sotheby’s.

For the Love of God
– човешки череп, украсен с 8 601 скъпоценни камъка, оценен от Хърст на 100 млн. долара.

http://modernartgallery-bg.com

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Връчват престижните Balkan Awards of Tourism Industry 2020 на 4 декември в София

С планински богатства и вино малкото село Марково е лидер в туризма Връчват престижните Balkan Awards of Tourism Industry 2020 на 4 декември в СофияНай-бързо...

Balkan Awards of Tourism Industry 2020: Минералните ни води са лекували от римски императори до днешните туристи в Огняново

Община Гърмен е финалист за Балканските Туристически Оскари 2020 Лековитите минерални извори, които стават все по-актуални през Ковид-кризата, са сред финалистите за шестото издание на...

Най-атрактивното село в Европа щурмува Balkan Awards of Tourism Industry 2020

    За 6 мандата кметът на Забърдо даде пример за развитие на малките села След кандидатурата си за европейско село на годината, смолянското Забърдо е...

Котка валидира пощенска марка в Габрово

  Марката е посветена на най-стария и пищен карнавал в България   Пощенска марка с тема Карнавал беше валидирана в Габрово. Тя е на стойност 3 лв.,...

Д-р Иван Маджаров: Не може да бориш епидемия с лимити

„Не може да се опитваш да бориш епидемия с лимити“. Това каза пред БГНЕС председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров,...

Богомил Николов: На “черния петък” внимавайте за продукти, които “лекуват”

Тази година „черният петък“ ще бъде много специфичен от досегашните, защото очакваме да има един много актуален компонент, свързан с епидемията. В...