ТЕМАТА НА НОВА

- реклама -spot_img

Събота, 14 януари, 19:30 ч.

тема: Отвъд гнездото

автор: Марина Цекова

оператор: Цоньо Данчев

Психиатрията в Раднево е умален модел на другата, по-тъжната страна на действителността. На пръв поглед тук утрешният ден няма значение, защото когато разсъдъкът потъне в мъгла, животът привидно губи своя смисъл. Зад високите огради обаче се намира едно специално място, където болестта и слабостта от години играят второстепенна роля, а на главната сцена излизат самите пациенти и тяхната любов към изкуството.

Добре дошли в театъра на психиатрията! Театралната трупа тук съществува от много години – от 1972 година започват първите театрални представления, първият „Майски Фестивал на терапевтичните общества”. Като постоянен театър, той съществува от 2007 година с режисьор Мария Донева. Мястото е специално не само за нея, но и за десетките, които в психиатрията са намерили убежището, където винаги някой ги чака. За част от пациентите точно в болницата в Раднево е започнал напълно нов живот. За тях театърът е едно семейство – идват да играят за удоволствие, да забравят проблемите си и да намерят своето истинско място. Актьорите в Раднево показват, че не съществуват главни и второстепенни роли – нито в живота, нито на сцената. Съществува само стремежът винаги да се играе от душа и сърце, а способността да погледнеш отвъд болестта и да откриеш таланта и красотата на изкуството е едно от най-големите постижения на човешкия дух.

Неделя, 15 януари, 19:30 ч.

тема: Съкровища по каталог

автор: Живко Константинов

Замисляли ли сме се някога какви подаръци връчват държавните ни мъже на високопоставени гости при визити у нас и по света? Даровете са загадъчни отвън и интригуващи отвътре. Започват от храни и напитки, мускалчета с розово масло до скъпи сувенири от злато и сребро.

Една от визитните картички на националното ни културно самочувствие е Панагюрското златно съкровище. Когато искаме да покажем на света какво богатство има България, подаряваме бляскавия златен сервиз с причудливи форми. Възможно ли е обаче, в стремежа си да бъдем оригинални и забелязани, сами да се поставяме в деликатна ситуация? Може ли протоколът на големите във властта да се обърка така, че да урони престижа на президента и премиера? Авторът Живко Константинов ще покаже на зрителите как държавата волно или неволно погазва закони или просто си спестява главоблъсканицата за правотата на установения ред. И в ръцете на президента, и премиера в поднос се оказват непроверени, дори незаконно изработени предмети, копия на такива от световно значение. Девет съда с тегло над 6 килограма. 23-каратов златен сервиз от края на 4-ти и началото на 3-ти век преди Христа – безценен свидетел на древността – Панагюрското златно съкровище.

- реклама -spot_img