Темата на Нова-Има ли криза в българското кино…

- реклама -spot_img

ешението на художествената комисия към Националния филмов център да класира на първите три места проектите за игрални филми на режисьорите Георги Дюлгеров, Светослав Овчаров и Иван Черкелов разпали страстите в киногилдията и повдигна въпроса има ли война между млади и стари. Събота, 09 юни, 19.30 ч.

Тема: За няколко филма повече…

Автор: София Стойчева

Оператор: Бисер Милков, Ценко Стефанов

 

Има ли криза в българското кино… или е по-релевантно да се говори въобще за криза в българската култура? Кой е показателят за качеството на един филм – пълните киносалони, участието му на международни фестивали или спечелените награди? Отговори на тези въпроси ще се опита да намери репортерът на Нова ТВ София Стойчева в съботното издание на „Темата на Нова” – „За няколко филма повече”.

Решението на художествената комисия към Националния филмов център да класира на първите три места проектите за игрални филми на режисьорите Георги Дюлгеров, Светослав Овчаров и Иван Черкелов разпали страстите в киногилдията и повдигна въпроса има ли война между млади и стари. След решението автори, класирани след трето място като Виктор Чучков, Димитър Митовски, Камен Калев, създадоха свое сдружение – „Ново българско кино на 21 век”, обявяващо се срещу „посоката за развитие на българското кино”. Острите реплики и скандалът в гилдията за пореден път доказаха, че българското кино има нужда от по-голямо финансиране. За 2012 г. обаче парите за филмопроизводство са с 2 милиона повече, което респективно повдига след себе си и друг въпрос – единствено повечето пари ли биха били решение на проблема? Или е необходима и промяна в системата, въвеждането на нови критерии за оценка? Вражда между млади и стари ли е или така характерния за нас синдром на късата памет – илюзията, че всичко започва от днес, от нас?

 

 Неделя, 10 юни, 19.30 ч.

Тема: Шифърът на живота

Автор: Николай Василковски

Оператор: Цоньо Данчев, Десислав Митов

 

Чели ли сте най-дългата приказка в човешката история? Едва ли. Това е тайнствена книга, която привлича интереса на учени от цял свят десетилетия наред. Приказка, започнала с началото на живота и свършваща там, където нашето око и разум още не могат да проникнат. История, необхватна и непонятна точно толкова, колкото безкрая на звездите в нощното небе. Шифърът на живота.

Нашето тяло е изградено от 50 трилиона клетки. В ядрото на клетката търсим хромозомите – 46 на брой, подредени в 23 двойки. Всяка хромозома от своя страна е изградена от молекули ДНК. Тайната на нашия живот е записана в човешките гени. А те са точно тук – в подредбата на ДНК.

Ако разгънем ДНК молекулите на една човешка клетка с всичките над 20 хиляди гени, ще получим нишка, дълга почти 2 метра. Ако направим същото с ДНК молекулите на всички наши клетки, ще покрием разстоянието от Земята до Луната 6 хиляди пъти. Азбуката на живота е записана в ДНК. Това е книгата на живота – човешкият геном. Нашият генетичен код. Изчислено е, че за да изчетем всичките букви в генетичния код, са ни необходими почти 10 години. Ако пък решим да ги набираме от клавиатурата на компютъра си, ще трябва да отделим над 50 години.

Един поглед дълбоко в човешкия микрокосмос. Там, където са скрити тайните на нашето съществуване. Иде ли времето на новата медицина? Революция в здравеопазването, в която ние, българите, отново сме водеща сила. Отговорите – тези неделя в „Темата на Нова” с автор Николай Василковски.

- реклама -spot_img