Темата на Нова

- реклама -spot_img

 „Темата на Нова” тази събота и неделяСъбота, 28 април, 19:30 ч.

тема: Право на религия

автор: Мария Цънцарова

оператор: Димитър Василев

 

Сайде е българка от западните Родопи. Изповядва исляма, в училище е отличничка. Вкъщи не слуша музика, защото е грях. Не празнува рождените си дни, защото коранът не дава, а ако момче я покани на среща – с тях ще трябва да бъде и трети човек.

С тази история ще ни срещне репортерът на Нова ТВ Мария Цънцарова в „Темата на Нова” тази събота.

Историята обаче не е просто за 14-годишната Сайде, а за много по-сериозен проблем – правото на всеки един човек да изразява свободно своето вероизповедание. Как една забрадка разделя хората в село Горно краище? Защо според конституцията всеки има право на свободно вероизповедание, но според училищния правилник е точно обратното?

Въпрос на религия, на закони или просто на човешка и религиозна толерантност?

Отговорите в „Темата на Нова” утре, 28 април, от 19.30 ч.

 

 Неделя, 29 април, 19:30 ч.

тема: Избори по френски

автор: Данаил Глишев

оператор: Десислав Митов

 

Как изглежда Париж на 22 април, денят на първия тур на президентските избори? На пръв поглед всичко е спокойно – продавачите изкарват стоката си, появяват се първите туристи…  В този ден обаче 46 млн. французи имат право да упражнят своя глас. За тях гласуването е граждански дълг. Те се чувстват граждани, а това означава задължения и отговорности, като това да гласуваш честно и по съвест.

Значението на този вот за французите е „колосално”. Бъдещето на Републиката, нейните идеали, смисълът на демокрацията, френският начин на живот – за тях това не са празни думи.

Как се чувстват французите в този ден? И как трима българи – просяк, юрист и отец, станали част от френската реалност? За френските демократични ценности, за френския граждански дълг, видени през очите на трима съграждани и репортера на Нова ТВ Данаил Глишев – „Темата на Нова” тази неделя, 29 април, от 19.30 ч.

- реклама -spot_img