Спасеният град

- реклама -spot_img

  Гледайте „Спасеният град” тази неделя от 16:20ч. само по БНТ1! „Спасеният град” на БНТ с премиера във Военния клуб

Официалната премиера на документалния филм „Спасеният град” се проведе вчера във Военния клуб в София. На прожекцията присъстваха официални гости, ветерани от войната и целия продукционен екип на лентата. Специален гост бе капитан Валентин Златаров – внук на главния персонаж капитан Иван Томов, както и капитан далечно плаване Вълчанов, служил на кораба „Княгиня Мария – Луиза”. Именно неговият разказ е в основата на сюжета на филма.

По случай отбелязването на 70 години от гибелта на българския параход “Княгиня Мария-Луиза” и част от неговия екипаж в гръцкото пристанище Пирея, тази неделя БНТ ще излъчи филма на режисьора Явор Бобев „Спасеният град”. Лентата, продуцирана от Националната телевизия, пресъздава уникалната по рода си морска драма и саможертвата на българския екипаж. Преди 70 години търговският кораб “Княгиня Мария-Луиза” е натоварен по немска заповед с 6000 тона бомби и взривни вещества на пристанището в Пирея. На борда възниква пожар и за да не унищожи целия град, българският капитан Иван Томов взима решението корабът да бъде изведен от пристанището, а на борда да останат само седем помощници. Екипажът загива при чудовищната експлозия, но успява да спаси гръцкия град.

Премиерата бе открита с едноминутно мълчание в памет на акад. Хачо Бояджиев, учител и ментор на режисьора на филма Явор Бобев.

 

Гледайте „Спасеният град” тази неделя от 16:20ч. само по БНТ1!

- реклама -spot_img