СТРАШНИ ДНЕВНИЦИ И НОЩНИЦИ (откъс)

ivo-oshte-dnevniciГолемият проблем на българите е, че не знаят какво искат. Те си представят властта като некъв Дядо Коледа, който постоянно трябва да им раздава подаръци. А те да не бачкат, да не произвеждат нищо и постоянно да мрънкат. Е, не става така.

Самото им възпитание е сбъркано. Нямат примери, към които да се стремят. Всичките им национални герои са разни хайдуци и мутри. Няма нито един учен, или философ, или поет, който да е пример за подражание. За българите герой не е човекът, който от сутрин до вечер се блъска и се опитва да забогатее с труда си. На такива хора се присмиват.

И обратно – ако някой е забогатял с тарикатлък, с далавери, с кражби – той е големата работа. Надхитрил е живота, един вид. Страшен хитрец е, евала.

Това порочно мислене се възпитава от най-ранна детска възраст. Първото нещо, което се внушава на децата, е неуважение към учителите и презрение към образованието. Учителите са на най-ниското социално стъпало – те са бедни, смачкани и унижавани. Ако пишат двойка на нечие дете, баща му не го наказва, а отива да се разправя с “тъпите даскали”. Той е пратил детето си в училище не за да учи и да се образова, а за да не му се пречка вкъщи. Да избута някак си училището, пък татко му след това ще му купи диплома от който си иска университет.

Да бъде образован за българина не е достойна цел, а ненужно губене на време. Ще им учи той на тях, как па не! Има ли поне един българин, който да е успял с учене? Няма.

Децата растат с убеждението, че за да успеят в тоя живот, трябва да намерят лесния начин. За момченцата идеалът е да имат пищов и да мачкат по-слабите. За момиченцата – да имат силиконови цици и да се ебат за пари с някой чичко с пищов.

Дотам им стигат мечтите.

Вижте им абитуриентските балове – там трудно ще откриете амбициозни, образовани млади хора, които мечтаят да станат лекари, художници, откриватели… Ще видите едни объркани и отчаяни тийнейджъри, които вярват, че успехът в живота – това е да ядеш, да пиеш и да се ебеш. И ако може, някой друг да плати сметката.

Вижте им студентите. Във всеки нормален народ студентите са елитът на нацията, двигателят на промените, енергията на бъдещето.

Не и при българите – тук студентите са някаква безлична маса, без никакви интереси. Идете в Студентски град и ще се уплашите. Там няма нито една библиотека, но има десетки кръчми и бардаци. Живее се ден за ден сред алкохол, дрога и секс. Понякога стават и убийства, цялото общество се вълнува ден-два и се възмущава във фейсбук, после всичко се забравя и продължава по същия начин.

Когато някой усети трудност в живота, той няма на какво да се облегне. Църквата отдавна е престанала да бъде морална опора – тя е пълна със свещеници-ченгета, за които Църквата не е място на духа, а бизнес. Предприятие, което продава свещи. И архонтски титли на мутрите.

Интелигенцията е корумпирана и няма никакъв авторитет. Няма писател, или мъдрец, който да говори на народа си и да споделя болките и тревогите му. Клечат гладни около масата на властта и чакат правителството да им подхвърли някой оглозган кокал. Пълни нещастници.

Българите не вярват и в правосъдието. И как да вярват, като в цялата им история няма нито един осъден голям бандит. Присъдите са за бедните. Богат в затвора няма.

Най-големият парадокс е, че не вярват и в политиците, но продължават да гласуват. Не защото се надяват, че нещо ще се промени, а за да преебат някого. Винаги се гласува “против”, а не “за”. И скоро след изборите разбират, че всъщност са гласували против себе си. И псуват. И чакат следващите избори, когато пак ще са “против”. Ей така, напук.

В тази страна не можеш да разчиташ на никого, защото тук думата не е закон. Всеки ти обещава всичко, и не изпълнява нищо. Тук думите служат не за разбирателство, а за надхитряне. Неслучайно фолклорният им герой се казва Хитър Петър – дребен селски тарикат, който постоянно прецаква другите.

Някой би казал, че такъв народ лесно се управлява, защото е прост, неморален и подкупен. Но това е заблуда. Няма власт над народ, който не се страхува нито от Бога, нито от закона. Когато всеки си мисли, че всичко му е позволено, тогава никой не е свободен. Всички са роби на простотията и пороците си. Такъв народ не го чака нищо добро.

Предоставен от Иво Сиромахов

Start typing and press Enter to search