Деси Тенекеджиева – продуцент и режисьор

Деси Тенекеджиева е продуцент и режисьорДеси Тенекеджиева е продуцент и режисьор на документална филмова поредица за София

  

„Спирка Европа: София 2019”

 

От началото на лятото, Деси Тенекеджиева и нейният екип работят върху много интересна документална филмова поредица – „Спирка Европа: София 2019”. Деси Тенекеджиева е продуцент и режисьор на 19-те късометражни филма за едни от най-важните културно-исторически обекта в столицата, а оператор е майсторът на камерата – Александър Моллов.

 

Кратките рекламни филми представляват своебразен информационен гид за богатото историческо минало на града. Целта е те да концентрират вниманието на жителите и гостите на София към едни от вечните й символи. Всеки филм съдържа богат видео и снимков материал с ефекти, анимация и е озвучен от актьора Атанас Сребрев.

 

Проектът “Спирка Европа: София 2019” се реализира от Фондация “Стоян Камбарев” с финансовата подкрепа на Столична община, по Програма Европа – 2013 г. и във връзка с кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019 г.”

 Продължителното историческо изследване е направено от екип млади историци под ръководството на археолога Васил Тенекеджиев – докторант към историческия факултет на Софийски университет„Св. Климент Охридски”. Консултант на проекта е известният историк Атанас Димитров, ръководител на екипа, създал 3D възстановката на Антична Сердика.

 Окончателният сценарий Деси Тенекеджиева финализира с Румен Цонков, арт директор е Мариета Ценова, а аниматор – Мина Милева.

 Филмите от „Спирка Европа: София 2019” ще са готови в края на месец октомври, а официалната им премиера ще бъде на 9-ти ноември.

 Документалната филмова поредица е резултат на специфичен подход към историческата информация, като слага акцент на конкретни обекти и чрез тях разкрива част от старата история на Европа с нейните културни, династическите и политически традиции.

 Цел на проекта е да подкрепи кандидатурата на София за културна европейска столица през 2019 година, чрез широка информационна кампания, част от която са тези късометражни рекламни филми.

 „В София има не 19, а може би повече от 119 важни културно-исторически паметника и селекцията беше изключително трудна. Все пак се спряхме на едни от най-емблематичните, разделени на няколко групи:

 археологически старини, храмове и молитвени домове, сгради на политически и културни институции и други, като Орлов и Лъвов мост например. Столицата ни се нуждае от информационен спот върху уникалната си съхранена история, а всяко пътуване назад във времето ни разкрива нови светове, нови факти, всеки един, от които е част от нашата културна и социална принадлежност. Съдбата на народа ни е белязана от епични битки и славни победи, от военни загуби, последвани от достойното им преодоляване и връщане към съзидателен живот. Такава е и древната и нова история на София” – сподели продуцентът и режисьор на документалната филмова поредица Деси Тенекеджиева.

 

Списък на обектите от проекта „Спирка Европа: София2019”

Археологически старини:

1. Крепостните стени и порти на Сердика

2. Амфитеатърът на Сердика

Храмове, молитвени домове и музеи:

3. „Св. София“

4. „Св. Георги“ (Ротондата)

5.  Боянската църква

6. „Св. Петка Самарджийска“

7. „Св. Седмочисленици“

8. „Св. Неделя/Св. Крал“

9. „Св. Александър Невски“

10. Руската църква „Св. Николай“

11. Софийската Синагогата

12. Джамията при банята

Сгради на политически и културни институции:

13. Сградата на Царския дворец

14. Сградата на Парламента

15. Сградата на Народния театър „Иван Вазов“

Други:

16. Софийската баня

17. Паметникът на Цар Освободител

18. Джамията, трансформирана в Археологически музей

19. Орлов и Лъвов мост

- Advertisement -