Медикамент използван като наркотик

- реклама -

Ekaterina_AnevaБНТ разкри злоупотреби с фармацевтичен продукт

 

Разследване на сутрешния блок на БНТ „Денят започва”, установи нерегламентирани продажби на медикамент, използван като наркотик от тийнейджърите и лекуващите се с метадон. Лекарството „Акинетон” се използва за лечение на паркинсонова болест струва по 1.50 – 1.60 за един блистер. Според законите и наредбите, свързани с търговията с лекарства, не би трябвало да се отпуска без специална еднократна рецепта.

            Журналистът на БНТ Екатерина Анева обаче показа как той се продава свободно в аптеките. И още по – скандално е, че фармацевти дават съвети как да се използва препарата, за да се постигне максимален еуфоричен ефект. В медицински сайтове и официални портали за проблемите при тийнейджърите също свободно се разменят съвети за приемането на лекарството. При лекуващите се в Метадонови програми, препарата масово се взима с  метадон, за да се постигне ефекта на надрусване. Паралелно с това Агенция „Митници“, задържаха сириец с австрийско гражданство, който превозвал антидепресанти и 84 блистера от австрийско лекарство за лечение на Паркинсон. След разследването на БНТ, агенцията насочи вниманието си  към евентуален канал за пренос на хапчета.

От Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) признаха, че проблемът е много сериозен и част от него е факта, че в аптеките масово работят хора без фармацевтично образование. След разследването на Екатерина Анева и операторите Николай Илчев и Росен Петрински, ИАЛ започва засилени проверки по аптеките.

 

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -