БЪЛГАРСКИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ ПРЕДСТАВИХА ФРЕНСКА КЛАСИКА

- реклама -spot_img

ИЗЯЩНАТА ФРЕНСКА КЛАСИКА СПЕЧЕЛИ СЪРЦАТА НА БЪЛГАРСКАТА ПУБЛИКА

За първи път оперната певица Диляна Георгиева и пианистката Галина Апостолова изпълниха на живо песни от съвместния си албум

В месеца на любовта, вълна от нежна музика, френска поезия и женска чувствителност изпълни Музикален център „Борис Христов“ (ул.„Цар Самуил“43) в София. Премиерата на първия съвместен диск с френски класически песни „След една мечта“ на сопраното Диляна Георгиева и пианистката Галина Апостолова се превърна в истинско музикално събитие. Къщата-музей на гениалния български бас се оказа тясна за желаещите да чуят на живо мелодичните френски песни. В залата правеше впечатление присъствието на млади ценители на певческото изкуство.
Песните, включени в диска на двете изпълнителки, прозвучаха за първи път пред публика. Оперната певица Диляна Георгиева изпълни 9 песни от албума, сред тях „Песен за сбогом“ (Chanson de l‘adieu) на Паоло Тости, „Красива вечер“ (Beau soir) на Клод Дебюси, „Пътищата на любовта“ (Les chemins de l’amour) на Франсис Пуленк, „Нашата любов“ (Notre amour), които покориха сърцата на публиката. На концерта прозвучаха и две арабески от Клод Дебюси, които привлякоха вниманието дори на неизкушените от камерна музика слушатели.
„Мекотата на френската класическа песен ни спечели да запишем този албум. Като екип работим чудесно и от 3 години изнасяме камерни концерти пред българска публика. Имахме желание да запишем дори повече песни, отколкото включихме в диска“, казва известната оперна певица Диляна Георгиева. „Откликът на публиката тази вечер ни кара да обмислим запис на продължение на проекта. Като продуцент на албума се уверих, че когато имаш екип, който те подкрепя, всичко е възможно“, допълва тя.
И според двете изпълнителки, в песенния формат водеща е поезията. Галина Апостолова подчертава, че като франкофони, освен от мелодичността на френската класика, са били пленени и от прекрасните френски стихове. „Камерната музика е за подбрана публика, която се задълбочава в детайла на изпълнението. В този албум с френски класически песни поднасяме сериозното по разбираем начин“, споделя преподавателката по пиано в Консерваторията.
Публиката дълго аплодира красивата вокална интерпретация на сопраното Диляна Георгиева и вълнуващото изпълнение на пианистката Галина Апостолова, като ги извика на бис. Концертът завърши с изпълнение на песента „След една мечта“ („Après un rêve“) на Габриел Фуре, дала заглавието на диска и концерта. След края му, почитателите на двете изпълнителки се наредиха на опашка, за да ги поздравят.
„Особено се радваме на младата публика на нашия концерт. Това ни успокоява, че тази музика има бъдеще в тези комерсиални времена.“ Това споделиха Диляна Георгиева и Галина Апостолова докато усмихнати приемаха букети от развълнуваните участници в музикалната феерия и раздаваха автографи върху обложката на първия си съвместен диск.

МУЗИКАДискът „След една мечта“ съдържа 16 песни от световно известните френски композитори – Габриел Форе, Жул Масне, Клод Дебюси, Франсиск Пуленк, Анри Дюпар Паоло Тости.
Диляна Георгиева е завършила и хуманитарно образование в СУ „Климент Охридски“ (философски факултет) и НБУ (сравнителна културология). Усъвършенства певческите си умения в майсторски клас по оперно пеене и интерпретация на Гена Димитрова и камерно пеене при проф. Мария Слатинару, Румъния. Сценичният й дебют е в ролята на Виолета от операта „Травиата” на Верди, през 2004 г. Соловата й кариера включва многобройни изяви в оперни постановки, концерти и проекти за камерна музика. Гастролира на сцените в Япония, Австрия, Италия, Испания и Франция, а репертоарът й включва роли от опери на Верди, Пучини и Моцарт, както и кантатни произведения от Брамс, Брукнер, Форе, Моцарт, Верди. Диляна Георгиева е инициатор и участник в благотворителни концерти. Има множество звукозаписи за БНР и е продуцент на диска “Apres un reve”. Носител на отличия от национални и международни поетични конкурси. През 2014 г. издава триезичната стихосбирка „Кибритени лодки“ с хайку поезия.
Галина Апостолова е старши преподавател във Вокален факултет на Държавна Музикална Академия „Панчо Владигеров“, София. Завършила е специалност „Пиано“в СМУ, Бургас (при Р. Чомакова) и Българска Държавна Консерватория, София (проф. Л. Обретенова). Тя активно участва в концертния живот като солист на различни оркестри и като камерен изпълнител в различни състави – клавирно дуо, две пиана – осем ръце, различни видове клавирни трия, квартети, квинтети, секстети. Изпълнител на тематични концерти с вокална и клавирна музика. Лауреат на национални и академични фестивали. Има записи в БНР, БНТ, ТВ7, ТВ Евроком.

 

- реклама -spot_img