Фортисимо Фамилия

- реклама -

                                   “Приказки за перкусии”,

                              участват Виктор Бенев (солист)

                                 и Теодор Елмазов (актьор)

„Фортисимо Фамилия” стартира 2013 година с един от най-атрактивните концерти, които влизат в музикално-образователната програма.

Teodor_Elmazov„Приказки за перкусии” се очертава шумно и изключително забавно пътуване на въображението с автомобил-ракета, по време на което децата и техните родители ще се срещнат с редица, както традиционни, така и необикновени ударни инструменти. Актьорът Теодор Елмазов ще бъде главен навигатор, а солистът Виктор Бенев и останалите музиканти от перкусионен състав  Noble Drummers ще покажат, че може да се направи впечатляващ оркестър само от ударни инструменти.  

 Солистът Виктор Бенев започва да свири едва на 6 години, като в момента е на 22 и е изучавал ударни инструменти в Музикалното училище в София, Страсбургската консерватория – Франция и Музикалната академия у нас. Дълго се занимава само с класически ударни инструменти, но от 5-6 години се увлича и по джаз. „Някога е имало традиция хората да свирят на инструмент, за да се обогатяват или просто за забавление. При аристократите това е било изключително  важно за статуса им в обществото – трябвало да познават тази музика и да могат да изкажат мнение за нея. През последните години идеята да свириш за собствено удоволствие е позабравена, затова е важно да покажем на децата инструментите, да ги запалим по свиренето и удоволствието от музиката въобще”, коментира Виктор.

 Освен с традиционните пластинкови (ксилофон, вибрафон, маримба, глокеншпил) и мембранни ударни (малък барабан, голям барабан, тимпани и др.), Виктор планира да спечели децата и с онези инструменти, които пресъздават звуци от ежедневието и дори имитират животни – крякане на жаба, звук на кълвач, лъвски рев, славейче и други.

В тази задача ще му помагат Noble Drummers. Съставът изпълнява както популярни пиеси и музикални миниатюри, така и съвременни пиеси с авангардна техника, изразни средства и инструменти. Музикантите в него са Виктор Бенев, Стоян Павлов (ансамбъл “Полиритмия”), Александър Цветков (ансамбъл “Полиритмия”), Добри Палиев – внук, Мирослав Димов и Димо Димов.

 Заедно с Виктор Бенев и Noble Drummers автомобилът-ракета ще е в ръцете и на Теодор Елмазов, актьор от трупата на Народния театър. Родителите го познават като един от големите таланти на родното кино и театрална сцена („Дон Кихот”, „Хъшове”, „Ах, този джаз”, „Сирано Дьо Бержерак”), а децата са чували гласа му във филмите „Таласъми ООД”, където озвучи Майк и „Мулан”, в който накара драконa Мушу да проговори на български.

 „Фортисимо Фамилия” е програма на Максим Ешкенази, подкрепена от Фондация „Америка за България”, която представя осем музикално-образователни концерти. Всеки от тях запознава децата с различен музикален инструмент. Целта на програмата е да представи класическата музика по адекватен и забавен за малчуганите начин, за да ги провокира да изградят вкус и интерес към нея и непреходната й стойност.

 19 януари (събота), 11:00 и 12:30 часа

Камерна зала на Концертен комплекс „България”

Цена на билета: 5 лв. (за деца) и 7 лв. (за възрастни)

Билети на касата на зала „България”

1000 София, ул. „Аксаков”1

тел.: 02/987 76 56, работно време: 09:00 – 22:00 часа

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -