Абсолютно необходими неща

- реклама -

Шкафче за въздишкиВ сряда, на 09.01.2013 г. в 10:20 часа, в училището за деца с нарушено зрение „Луи Брайл”, ул. Ломско шосе № 177, София, известният пловдивски художник Атанас Хранов ще открие изложба на своите  „Абсолютно необходими неща”.

 Целта на изложбата е незрящите деца, които също се занимават с тактилно изкуство, изработване на пластики от глина и пластeлин, рисуване със шило върху брайлова хартия, да се докоснат в буквалния и в преносния смисъл до изкуството на известния художник.

 Атанас Хранов е роден през 1961 година. Завършва Национална художествена академия през 1987 г., специалност „Резба” при професор Антон Дончев. Работи в областта на пластичните изкуства и живописта, смесвайки органично жанровете. Характерни за автора материали са дърво, ръчна хартия, платно, бронз, сребро и полимерна мазилка върху метална конструкция. Автор е на над 40 самостоятелни изложби, участва в множество общи инициативи и кураторски проекти. Осъществява съвместни проекти с поетите Веселин Сариев и Александър Секулов.

 Идеята за тази изложба се роди след като Атанас Хранов изгледа документалния филм  за незрящи актьори, които правят театър на сенки, без да имат представа за светлината и сенките, „Невиждан театър”, на младата българска режисьорка, Дора Петрова, който създателят на актьорска школа за незрящи деца, Блажо Николич, показа в галерията на друг известен пловдивски художник, Кольо Карамфилов, U P.A.R.K Galery в Пловдив.

 Изложбата е по съвместна инициатива на Атанас Хранов, Блажо Николич и ръководството на училището „Луи Брайл” в София.

- реклама -