Богдан Върбанов

- реклама -spot_img

Богдан Валериев Върбанов

Роден на 24 Декември 1998г. в гр.Пловдив в семейство на художници.
От най-ранна детска възраст рисува и участва в изложби и конкурси на национално и регионално ниво.
Основното си образование завършва завършва в СОУ „Св.Константин-Кирил Философ” гр.Пловдив. През 2013г. е приет в НХГ „Цанко Лавренов”, профил – изящни изкуства и започва артистичното си образование. По настоящем е 10 клас специалност живопис.

– 2008 г. – Норвегия, В рамките на Ставангер’08 – Европеска столица на културата, направи самостоятелна изложба в Началното училище на гр. Вархауг, съпроводена с уъркшоп и беседа пред неговите норвежки връстници.

– След като обогатява колекцията си с фотографии направени по време на престоя си в Норвегия, през 2009 реализира самостоятелна изложба в своето училище СОУ”Св. Константин Кирил-Философ”, гр.Пловдив, която е изключително добре приета от неговите преподаватели и съученици и широко отразена в националните електронни и печатни медии. За тази си изява получава и поздравителен адрес от Кмета на Район Южен, гр. Пловдив.

– 2014г. – Селектиран за участие в Националния конкурс за учебна рисунка в гр.София, където достига до II-ро (финално) ниво.

 Богдан Върбанов
Картина на Богдан Върбанов

– Април 2015г. – Участва в Общинския конкурс по случай Деня на Земята 22.04.2015, където получава Специалната Награда на Кмета на Район Южен в раздел фотография.

– Юни 2015 – Един от тримата селектирани ученици от НХГ ”Цанко Лавренов” за Националния младежки конкурс към Министерство на Културата на РБ и участва в изложбата в НДК, София.

– Юни 2015 – Реализира дебютно участие в групова изложба по повод откриването на Художествена галерия „Жельо Тачев” в гр.Тутракан.

– Септември 2015 – Печели Приза „Художник на публиката’’ в Националния Конкурс за млад автор /до 30 години/, на галерия Аспект, излъчен чрез гласуване в НОЩТА на галериите.

– Октромври 2015 – Участва в благотворителната изложба „Младите таланти на Пловдив” в кафе „Атлас”гр. Пловдив, където продава три свои катини.

– През октомври картина на Богдан Върбанов стана притежание на заместник-посланика на кралство Великобритания г-жа Сара Райли, подарена от Областния управител Здравко Димитров на среща в Пловдив. Картината бе една от трите откупени работи на Богдан на благотворителна изложба през септември.

– печели една от стипендиите на Фондация „Комунитас” от конкурса „1000 стипендии”

Богдан Върбанов
Картина на Богдан Върбанов 2015

До финала Богдан се състезава в секция “Изобразително изкуство” с младежи от цялата страна на два етапа на пресяване на кандидатите. В първия кръг се представи с есе и портфолио с последните картини и някои учебни работи. Вторият кръг – индивидуално интервю, се проведе в началото на октомври в София. Там Богдан представи най-новите си творби и събеседва с комисията. Богдан Върбанов ще получи годишна стипендия за учебната 2015/2016 г., която се състои от финансова част и ваучер за закупуване на книги.

-Декември 2015 – Участва в годишна групова изложба в Арт Галерия „Папион”, Варна.

-Февруари 2016 – Участва в груповата изложба „Натюрморт и вино” на „Винария 2016” в Международен Панаир Пловдив.

-Февруари 2016 – изложба в Арт Галерия – Музей “Филипополис” съвместно с Мария и Валери Върбанови.

- реклама -spot_img