„ОТВОРЕНО АТЕЛИЕ-2” на МАРИЯ, ВАЛЕРИ И БОГДАН ВЪРБАНОВИ

- реклама -spot_img

ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС и „ОТВОРЕНО АТЕЛИЕ-2”

на МАРИЯ, ВАЛЕРИ И БОГДАН ВЪРБАНОВИ

През април 2016 г. редом с нашата самостоятелна Изложба живопис в една от най-престижните галерии в България и емблематични сгради в стария Пловдив – Арт Галерия-музей „Филипополис” –  http://www.philippopolis.com/ , ще реализираме и Второто издание на “реалити” Проекта ни “Отворено ателие” – абсолютно уникален и единствен за сега в България. Това е наш оригинален авторски проект. Първото издание реализирахме в Арт център RG-21 през 2009 г. , в Русе. За втори път в продължение на 2 седмици ще творим на живо в галерийно пространство и ще излъчваме всичко случващо се в галерията в реално време по Интернет за целия свят, на www.varbanov.dir.bg . Разликата от Първото „Отворено ателие” ще е, че този път ще творим на живо и тримата – заедно със сина ни Богдан Върбанов  – на 17г., ученик в 10ти клас в НХГ”Цанко Лавренов”, Пловдив, носител на наградата на публиката от миналогодишния Национален конкурс за млад автор /до 30г./ на Галерия „Аспект” и стипендиант на Фондация „Комунитас”. Може да се каже, че той е един изключителен пример за учениците от художествените Гимназии. Негови творби ще бъдат включени в съвместната ни изложба.

От 22ти април до 4ти май ще рисуваме на живо по 6 часа на ден, пред широката публика – worldwide: по целия свят, и пред публиката в галерията, показвайки целия си творчески процес. Ще използваме както конвенционалната четка, така и аерограф. Ще демонстрираме на зрителите процесът на рисуване на хиперреалистични картини, ще покажем как от празното платно “изграждаме” триизмерния фотореалистичен образ.

С този проект искаме да разчупим традиционното представяне на художника в галерия – изложба, където има подредени творби, откриване, след което нищо не се случва!

Ще излъчваме процесът в реално време по интернет на нашия уеб-сайт, Фейсбук профил и на специално създадената за случая Фейсбук страница, като този път сме предвидили и излъчване на запис през останалата част от денонощието.

Желанието ни е да направим достъпен един творчески процес, като пространството за изкуства «влезе» в домовете на хората посредством интернет мрежата.

В същността си това е един социално ангажиран проект за предоставяне на възможност на големи групи хора – социално слаби, с увреждания, и хора живеещи в отдалечени от културните центрове краища на страната, българите в чужбина – Проектът ще предостави възможност на тези хора за достъп до съвременно изкуство. Чрез излъчването на живо по Интернет ще се даде възможност и на тези големи групи от хора  да “влязат” в Галерията, а и в ателието на художниците.

 Една от нашите цели е да бъдат заинтригувани младите хора чрез тяхната естествена среда и модел на комуникация.

Другата ни цел е да създадем в навечерието на светлите Великденски празници достъпност до живота в галерията и за хората с увреждания, отново чрез Интернет. Убедени сме, че приобщаването на хората с увреждания е въпрос не само на милосърдие и благотворителност, както и че достъпността може да бъде осигурена не само чрез архитектурни решения. Покани за събитието ще бъдат изпратени до над 30 организации на хората увреждания  в България.

Организирали сме 2 интерактивни излъчваниялекция-беседа специално за ученици от школите по изкуства в 4 града, за сега. Това ще бъде един открит урок за съвременните тенденции в изобразително изкуство, по-специално – за съвременния реализъм и малко познатите в България Фото и Хиперреализъм, както и демонстрации на различни живописни техники – рисуване с аерограф /един слабо познат в България арт инструмент/. В Художествените Галерии във Видин, Тутракан, Дулово и Силистра чрез мултимедийни прожектори ще се прожектира на живо, в реално време на голям екран сигналът от интернет – лекцията и демонсрациите в Арт Галерия-музей Филипополис, Пловдив.

От линкове по-долу ще придобиете повече информация от първото издание на “Отворено ателие” в Арт Център RG-21, Русе през 2009 г.:

http://www.varbanov.dir.bg/open%20studio/open%20studio.htm

http://www.varbanov.dir.bg/open%20studio/Opening/opening.htm

http://www.varbanov.dir.bg/open%20studio/PROCESS/The%20Process.htm

http://www.varbanov.dir.bg/open%20studio/Conclusion%20show/Conclusion.htm

Второто издание на „Отворено ателие” ще бъде под мотото „Споделено” – Галерията-музей и любезните домакини сем. Малецови ще споделят пространството си с артистите, те от своя страна ще споделят с публиката творческия си процес; Мария и Валери споделят със сина си своите проекти, а той с всеотдайната си в работата ще сподели отговорността за доброто общо представяне.

– Нашата мотивация:

Проектът ни Изложба заедно с нашето “Отворено ателие” ще бъде поредната инициатива в рамките на нашия Колаборативен Проект от 2003 г. ‘Realistic + Abstract’ .

С „Отворено ателие-2”, за втори път ще съчетаем наша живописна изложба с двуседмично демонстриране на творческия ни процес „на живо” пред широката публика – пред посетителите в галерията и излъчвано в реално време по Интернет. Първото издание на нашето „Отворено ателие” през 2009 г. в Русе бе първото по рода си в България, като амбицията ни бе това да се превърне в наша традиционна изява.

С този наш „реалити” Проект – „Отворено ателие” искаме да разчупим традиционнато представяне на художника в галерия, което обикновено е: изложба с подредени творби, откриване, след което нищо не се случва.

Нашата дългогодишна практика като професионални художници, работили с галерии у нас и в чужбина, както и динамиката на съвременния живот, глобализиращ се свят, модерни информационни технологии; “визията”, която ни атакува постоянно и от всякъде, ни наведоха на мисълта, че един съвременнен творец, колкото и добър да е той като художник, не би могъл да задържи вниманието на съвременния зрител чрез традиционните изяви.

Мотивацията ни да “отворим” нашето ателие за широката публика, е че искаме да разкрием на зрителите поне част от динамиката и мистерията на колаборативния ни твоечески процес, да ги запознаем с разнообразието на творческите ни похвати и изразни средства, разностранното ни мислене и интереси в различните сфери на визуалните изкуства; В същото време, ще се стремим и вярваме, че ще постигнем един добър краен арт-продукт, като чрез двуседмичния „открит” процес в изложбените зали, ще се опитаме да разкрием на зрителите колкото е възможно повече от това как стигаме до този продукт.

Нашата мисия като съвременни творци е да посочваме красивото и изящното, което е навсякъде около нас, да подтикнем зрителя към съзерцание. Целта ние е да провокираме мисълта на зрителите към наистина стойностните, важните, красивите неща в живота и да ги накараме да ги оценят,

Въпреки, че този наш проект в същността си е реалити шоу, зрителите не бива да очакват от нас шоу в смисъла на другите релитита, които се показват по медиите. Това ще бъде по-скоро едно камерно представление, където са поканени всички, които имат специален интерес към визуалните изкуства – професионалисти и любители, ценители и колекционери, както и всички, на които им е любопитно какво се случва в ателието, (а защо не и „в главите”) на художниците, как се измислят и творят нещата. Това ще бъде една отворена „творческа работилница” и вярваме, че магията на творчеството ще бъде едно достатъчно интересно, атрактивно, а и смислено „шоу”.

 

Картини на Мария Върбанова: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1582146722108321.1073741834.1580860995570227&type=3

Картини на Валери Върбанов: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1581148095541517.1073741833.1580860995570227&type=3

Съвместни картини на Мария и Валери Върбанови: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1581147322208261.1073741832.1580860995570227&type=3

Картини на Богдан Върбанов /на 17 г./: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1581145885541738.1073741831.1580860995570227&type=3

Снимки на семейството: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1580881858901474.1073741825.1580860995570227&type=3

 

ВАЛЕРИ ВЪРБАНОВ & МАРИЯ ВЪРБАНОВА – АРТИСТИ

Web page: www.varbanov.dir.bg

Facebook page: https://www.facebook.com/Realism.Art.Varbanov/

Facebook profile: Maria Varbanova Valery Varbanov www.facebook.com/mariavarbanova.varbanov/photos_albums

- реклама -spot_img