Мария и Валери Върбанови

- реклама -spot_img

Мария и Валери ВърбановиРезюме:

Мария и Валери Върбанови са представители на модерното поколение млади български живописци. Двамата художници са свързани не само чрез брачен съюз, но и чрез споделена естетическа философия. Известни са с уникалната си колаборация в работата.

Картина на Валери и Мария Върбанови
Картина на Валери и Мария Върбанови

През годините на творческата си кариера работят и реализират няколко съвместни и самостоятелни творчески проекти – в областта на абстрактното, реалистичното и фотореалистичното изкуство.

Експериментират в широк спектър от жанрове – абстрактни и сюрреалистични композиции, натюрморт в класически реализъм до хиперреализъм, фотореалистични портрети.

В последните им творби от техния Нов проект “Realistic+Abstract” стартирал през 2003, съчетават реалистичното с абстрактното, създавайки няколко серии от абстрактни композиции чрез реалистични елементи. (www.varbanov.dir.bg )

Уникална е и живописната им техника, чрез която извайват хиперреалистично обектите в своите картини – /акрилни бои в/у платно/, обикновенно върху черен грунд, чрез последователно използване на обикновенна четка и аерограф /air-brush/.

Традиционно на откриването на своите изложби авторите прожектират  свой мултимедиен продукт:  Workshop , където показват в детайли целия си творчески процес.

В последните години експериментират и в сферите на фотографията, видео-арта и боди-арта. В сериите си от фотографии и видеоарт, които стартират от 2007 г.,  Мария и Валери прожектират свои произведения върху голо тяло, или върху телата на танцьори, и заснемат тези композиции във фото и видео, като по този начин съчетават визуалното изкуство с танца. (www.varbanov.dir.bg/PHOTOS/photos2.htm).  Получилите се уникални и като фотографии, и като боди-арт произведения те често излагат редом със картините си на своите изложби, а някои от тях използват и като проекти за живописните си произведения. Посетителите на изложбите на Мария и Валери могат да видят мултимедийната прожекция на авторите на тяхните боди-арт творчески фотосесиии – една импресия във фото и видео от процеса на създаването на боди-арт-фотографиите.

Мария и Валери са познати и добре продавани автори в чужбина – в Норвегия, САЩ, Канада, Япония, Австралия.

След завършването на Академията във Великотърновския Университет през 1990, вземат участие в национални и интернационални изложби у нас, но от 1995 година излагат своите творби предимно в чуждестранни галерии и са популярни като творци повече в чужбина – в Ставангер- Норвегия; Пало Алто и Бостън – САЩ; Токио – Япония и Сидней – Австралия (www.varbanov.dir.bg/af/af1.htm ).

От 2007 г., след 12-годишна пауза, правят серия от изложби и в България, като и тук са изключително добре приети от познавачите и колекционерите. Изкуствоведът Проф. Чавдар Попов ги определя като „явление” в българското изкуство. Те бяха единствените български творци представили България през 2008 г. със самостоятелна изложба в най-голямата частна галерия в Норвегия – Gallery “Amare”, в рамките на Ставангер 2008 – Културна столица на Европа, с подктепата на Министерство на Вн. Работи и Министерство на културата(www.varbanov.dir.bg/Amare/AMARE.htm).

През 2009  Валери и Мария Върбанови реализират своя авторски проект – първото и уникално не само за България Art-Reality “Отворено ателие”, където в пространството на Арт Център RG-21 в Русе, в продължение на 12 дена, те рисуват на живо и излъчват в реално време по Internet  целия си творчески процес и колаборация в работата – рисуване с аерограф, мултимедийни прожекции, бодиарт творчески фотосесии. www.varbanov.dir.bg/open%20studio/PROCESS/The%20Process.htm .

Творби на Валери Върбанов и Мария Върбанова са притежание на Националната Галерия “Н.Петров” Видин, НГ Силистра, както и са включени в множество Корпоративни и Частни колекции в страната и чужбина. Измежду най-видните колекционери, притежаващи творби на Мария и Валери Върбанови са Султанът на Оман Кабус Бен Саид ал Саид – www.varbanov.dir.bg/open%20studio/OMAN/Oman.htm, и ЕдоардоМиролио – най-големия италиански инвеститор в България – https://www.facebook.com/mariavarbanova.varbanov/media_set?set=a.190403877665921.41999.100000889300881&type=3 , както и видни представители на бизнеса в страната и чужбина.

ОТБРАНИ КОРПОРАТИВНИ И ЧАСТНИ КОЛЕКЦИИ с творби на Мария и Валери Върбанови: 

Султанът на Оман Кабус Бен Саид (Вилата на Султана на Оман в Гармишпартенкирхен, Германия и Кралската Трапезария на Вилата на Султана в Сохар), “Edoardo Miroglio” ЕООД, “KPMG” София, “Greenpark” В.Търново, “Prista Oil” Русе  – България, “Risa-konsernet”, “Statoil”, “Unimek”, “Jærbetong”, “Rescon Mapei” – Норвегия, “ASK Europe”- Лондон.

Живеят и работят като художници на свободна практика в гр. Пловдив.

Повече подробности за творчеството на двамата автори могат да се видят на техните сайтове: http://www.varbanov.dir.bg

Поредната и най-нова публикация за Мария и Валери Върбанови в Списание “Gulf Connoisseur” брой Април/Май 2012 – най-реномираното Life Style списание в Обединените Арабски Емирства, с разпространение в целия Среден Изток, Турция, Русия и Индия. В статията “Evolving Expressions”, на 7 страници (от 87 до 93 стр.) Валери и Мария Върбанови са представени с обширно интервю и множество снимки на тяхните картини. http://gulfconnoisseur.com/digital/eng/aprilmay2012/, и“Gulf Connoisseur”на руски език, Лято 2012 –http://www.gulfconnoisseur.com/digital/rus/gc-rus-summer-2012/index.html  -pages: 10, 12-13, 14, 53, 54-55, 56-57, 58-59

 

- реклама -spot_img