Алекс Филева с Цветни сънища

- реклама -spot_img

Галерия „АлтерЕго”

Ви кани на

изложба

„Цветни сънища“

Александра Филева

10.04.2012г. /вторник/  18:00 ч.

Дом на културата „Средец”, ул. Кракра 2А

„Винаги има нещо, в което да си уникален, и което можеш да дариш на другите“

Алекс Филева е на 17 години. Ученичка е от2005година  в Частно средно общообразователно училище „Рьорих” с ранно чуждоезиково обучение и разширено изучаване на изкуства.Тя е първото дете в интегрирана форма в ЧСОУ „Рьорих“.

/Тя е с детска церебрална парализа и ИН/.

Алекс е мила, сърдечна и любвеобилна. Привилегия е да се докоснеш до нейния свят и да се въведеш в света на изкуството.

Колоритът в рисунките на Алекс е уникален, ярък и контрастен,защото това е нейният личен, цветен изказ за поглед на света в нея и около нея.

 

Алекс Филева е на 17 години. Ученичка е от 2005 година  в Частно средно общообразователно училище „Рьорих” с ранно чуждоезиково обучение и разширено изучаване на изкуства. Пристъпи несигурна и уплашена в училище, рисувайки само любимите си анимационни герои: Капитан Немо, сърничката Бамби, лъвчето Симба и други.

Специални педагози започват да работят по съвместна програма във връзка с  изобразителната и приложна изява на Алекс, защото това е нейният личен, цветен изказ за поглед на света в нея и около нея.

Постепенно, с много усилия, те започват да творят с Алекс и да преодоляват страха от материала и формата. Замениха цветните моливи с бои (водни, акрилни) и с пастели. Малкият формат, който Алекс бързо запълваше с рисунка, трябваше да заменят с формат 35×50 във връзка с възрастовото й израстване. В началото не желаеше да работи по зададена тема, а сега това за нея не е проблем. Работим върху рисунки във всички изобразителни жанрове: портрет, натюрморт, пейзаж, фигурална композиция.

Предизвикателство е да запазим рисунките й, защото тя не се разделя с тях и иска да изреже нарисуваните герои и да ги носи със себе си. Да вземете творба от ръцете й, е все едно да я лишите от приятел.

Алекс е мила, сърдечна и любвеобилна. Привилегия е да се докоснеш до нейния свят и да я въведеш в света на изкуството.

Колоритът в рисунките на Алекс е уникален, ярък и контрастен. Тя често променя локалния (основния) цвят на елементите спрямо своите възгледи (зелени лица, …..), а на художници като Пикасо и други са били необходими години, за да стигнат до тези художествени решения.

Всички в училище „Рьорих” – и колеги, и ученици – се възхищаваме на нейния творчески талант.

 

- реклама -spot_img
Previous articleБНТ 2
Next articleПод прикритие