Здравей, България

- реклама -spot_img

След разследване на Нова ТВ уволняват педиатър,
поставял измислени диагнози на бебета

Лекар от педиатрията в София поставя тежки диагнози на бебета, без дори да ги е прегледал. Това показа разследващ материал на репортера на Нова ТВ Мария Цънцарова. В „Здравей, България” тази сутрин зрителите видяха как д-р Живка Лехчанска не само поставя напълно измислени диагнози, но предписва на родителите лекарства с изтекъл срок на годност и взима пари на ръка, без да ги отчита пред болницата.

Пред камерата на Нова ТВ потърпевшата майка разказа как е завела 9-месечната си дъщеря при д-р Лехчанска заради висока температура и кашлица. След като прегледала детето и без да е видяла кръвна картина, докторът поставил диагноза рахит и анемия – болести, за чието установяване са необходими кръвни изследвания. Веднага след това майката се консултира и с други специалисти, които потвърждават, че детето е напълно здраво и няма нито рахит, нито анемия. За прегледа при д-р Лехчанска обаче жената плаща 30 лв. Плащането на ръка се повтаря и когато майката се връща отново, този път със скрита камера. При думите й, че ще плати на касата, педиатърът отговаря, че който иска да плаща на касата, „да го прегледат на касата”.

В ефира на „Здравей, България” д-р Мария Екимова, директор на Специализирана болница за активно лечение по детски болести, заяви, че след това скандално разследване д-р Живка Лехчанска е уволнена. Тя коментира още, че е неприятно изненадана, и изрази учудването си, че в болницата има лекарства с изтекъл срок на годност.

По темата, в телефонен разговор, се включи и министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. „Не съм учудена, но ми е неприятно, че е възможно лекар да спекулира с притесненията на родителите”, заяви тя в ефира, като предположи, че подобна практика вероятно има и в други болници.

В студиото на „Здравей, България” гост бе и д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването, който също изрази мнението си, че това е системна практика, а с уволнението на лекаря, за съжаление нищо не се решава.

- реклама -spot_img