Орлин Горанов казва “Hello, Brodaway!” в „Музиката на Америка“

- реклама -spot_img

 

Цикълът продължава с концерт, в който ще бъдат представени откъси от най-добрите американски мюзикъли

Цикълът „Музиката на Америка“, представен от „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“ продължава на 25 април от 19.30ч. в зала „България“ с концерт, под надслов Hello, Broadway!. В концерта на Класик ФМ М-тел оркестър под диригентската палка на Юли Дамянов ще бъдат представени откъси от най-големите американски мюзикъли – „Моята прекрасна лейди“, „Уестсайдска история“, „Здравей Доли!“, „Кабаре“,и др. Специално участие в него ще вземе българският певец Орлин Горанов, който ще изпълни хитовата песен от филма “Пея под дъжда“ (Singing in the rain) и „Мария“ от класическия мюзикъл „Уестсайдска история“. На сцената ще излязат още и оперните прими Олга Михайлова-Динова и Даниела Димова.

 

„Бродуей“ е една от най-старите улици в Ню Йорк, създадена от първите холандски заселници. В края на 19-ти век там започва развитието на нов вид музикален театър, който ще играе съществена роля в американската музикална история. Днес „Бродуей“ е голям театрален квартал. Той събира около 40 големи театри, в които се играят годишно над 1500 постановки. „Бродуей“ е символ на американския театрален живот и най-вече на жанра мюзикъл.

 

Историята на мюзикъла започва през 1866 г. с постановката The Black Crook, в която се преплитат музика, мелодрама и балет. Жанрът бързо става популярен. През 20-те и 30-те години на миналия век големите американски композитори Джеръм Кърн, Джордж Гершуин и Коул Портър създават класическия облик на мюзикъла. Много от песните в техните спектакли се превръщат в класика. Сред следващото покление от автори на мюзикъли се откроява прочутото дуо Ричард Роджърс – Оскар Хамърстейн Втори, с известните творби „Оклахома!“, „Кралят и аз“ и „Звукът на музиката“. След Втората световна война мюзикълът става по-сериозно изкуство, като през 50-те и 60-те години в него се появяват социално ориентирани сюжети и музика, повлияна от рока. В края на 20-ти век английският композитор Ендрю Лойд Уебър развива жанра с модерни сюжети и ярка мелодичност.

 

- реклама -spot_img