ЗА ЧАЛГАТА, КУЛТУРАТА, МУЗИКАТА И ОБРАЗОВАНИЕТО

Човекът е най-големият примат в планетарната ни история, който е способен на недостижима степен на самозаблуда.
Какво искам да кажа ли?
До преди няколко часа водих спор с един индивид, който критикува едно мое мнение, че в България чалга слушат само приматите, а на тях им личи.
Не искам да влизам в писмено изразяване на репликите, които си разменихме, но ще се опитам да ви поднеса есенцията, която извлякох от комуникацията си с този…… този…… този….. С него.
Превеждам на достъпен език:

Защо, аджеба, толкова демонстративно показвам, че не обичам чалга, кво ѝ е било на музиката, то това си е наша, родна музика, как от селянин изведнъж станах софиянец, за какъв се мисля, не виждат ли всички, че съм прост автомонтьор. Той, видите ли, имал виШУ образУвание, та аз не мога на малкия пръС да му стъпя, да спра, Шот много се дразни.

Отговорих, че чалгата за мен е остатък от робско мислене, апендикс от турско робство, зурлите, маанетата и прочие предизвикват в мен само съжаление към България, към младите, че това за мен е арсеникът за бъргарската култура, освен това, не че съм прост автомоньор, а много прост такъв. И имам само едно виШУ, а не като него – две. След което се опитах да обясня, че има разлика между висше и виШУ, защото последното може да се обърка с виШнУ и да станат недоразумения.

На въпроса кой е Вишну отговорих, че е индиец, внук на Шри Рамана Махариши, посветен на идеята да разпространи индийски притчи от дядо си чрез музиката, та затова залага на неравноделните ритми.

А на неговата констатация, че ето, даже индийците правят чалга – се прекръстих – да ме прости Буда.

Така че да не се правя на отворен, да си гледам заварките, щото като се напия и аз си пускам чалгията и маам гюбеци, всичко му е ясно на моя човек.

Опитах се да му обясня, че напиването освобождава низките страсти – той си пуска чалга и става агресивен, аз си пускам Вангелис на винил и ставам любовник. Че именно тази същност, когато сме пияни, ни дели като камък и вятър. Той пада, но аз се рея. И обикалям света.
Чрез духа си, а музиката ми дава криле.
Докато чалгата може да ме вкопае в земята. Между пластовете, съхранили пет века турско робство.
Че Човекът – Адама – мир на душата му – накрая в ефир съжали, че е създал чалгата в България с “Черно море”.
Че In vino veritas е стара максима, тогава се вижда душата на един човек.

Моята е в музиката.
Неговата е в чалгата.

Обектът напусна словесната ни дискусия.
Така и не можах да му кажа, че не съм софиАнец, а бургазлия.

Яд ме е, не успях да му обясня, че салфетките ги използвам за да си избърша мръсните ръце.

Не ги хвърлям неупотребени.

Автор Деян Желязков

Start typing and press Enter to search