„ЛЕГЕНДАТА „ЩУРЦИТЕ“ НА 22 ДЕКЕМВРИ

БНТ1

БНТ1 ПРЕДСТАВЯ ДОКУМЕНТАЛНИЯ ФИЛМ

„ЛЕГЕНДАТА „ЩУРЦИТЕ“ НА 22 ДЕКЕМВРИ

 Рокът  е вятърът на промяната в знамето на размирните „60-те“. У нас емблемата на тази промяна е белязана с името на „Щурците“, които се раждат  през 1967 година, характерна с бунтове и конфликти.  Към този период БНТ1 ще отведе зрителите с новия документален филм – „Легендата „Шурците“. Той ще бъде излъчен на 22 декември от 22:00 часа, веднага след предаването „Панорама“.

Документалната лента връща времето половин век назад, когато да си купиш уредба за озвучаване, трябва да имаш връзки в чужбина и да дръзнеш да обмениш  нелегално валута. Тогава тонколоните тежат по 100 килограма, а момчетата с дълги коси излизали само нощем, за да не ги приберат в милицията. Като машина на времето, филмът ни превежда от 1967-ма, когато понятието рокгрупа не съществува за българската музика, до 2017-та, за да проследи как рокът у нас за 50 години се превръща от ретроградна и преследвана мода – в култура, която поколенията си предават като знаме.

„Легендата „Шурците“ е филмов разказ за  едни обикновени момчета с необикновена любов към рокендрола, които променят музикалните хоризонти на  България и успяват да се задържат половин век на гребена на вълната, защото вярват, че артистът трябва да се качва на сцената, само когато има какво да каже. И това, което иска да каже да е толкова сакрално, толкова силно, че той повече не може да го задържи.

80-минутната документална лента, наситена с музика и вълнуващи истории, е на  режисьора Станислав Терзиев, сценариста Анна Мельова, оператора Здравко Ружев и режисьора по монтажа Филип Петков. Два дни по-късно, на Бъдни вечер, Българската национална телевизия  ще излъчи целия концерт за 50-годишнината на легендарната група, който събра над 12 хиляди души в зала Арена Армеец.

Гледайте документалния филм  „Легендата „Щурците“ на

22 декември (петък) от 22:00 часа по БНТ1!