Визитки на коментатори и водещи на Олимпийските игри в Лондон в ефира на БНТ

- реклама -spot_img


Методи Манченко

Роден в София. Магистър по право от СУ „Климент Охридски”. Спортен журналист и телевизионен коментатор, автор на филми и главен продуцент „Спорт” в БНТ. На тази позиция е от 2001 година. От 1991 г. до 1998 г. е първият тв журналист, който коментира в ефира на БНТ предаванията „Мача на седмицата от НБА”, „НБА Екшън”, Мача на звездите. Един от основателите и главен редактор на в. „7 дни спорт”. Отразявал е на мястото на събитието като репортер, коментатор /на баскетбол/ и водещ на студийни програми три летни олимпийски игри /1996, 2004, 2008/ и две зимни /2006, 2010/. Главен продуцент на цялата програма на БНТ на последните четири олимпийски игри, когато медията организира студио на мястото на събитието, осъществява преки видеомостове за интервюта и предавания на живо. Първите си тв интервюта като олимпийски шампиони дадоха и получиха поздравления от семействата си в София Мария Гроздева в Атина 2004 и Румяна Нейкова в Пекин 2008.
Манченко е ръководител на делегацията, водещ на предаването „Днес на игрите” и коментатор на баскетболни срещи.

Камен Алипиев

Камен Алипиев (известен и с прякора си Кедъра) е един от водещите спортни журналисти на България. Започва работа в БНТ преди 25 години. Кедъра е един от пионерите в отразяването на американския професионален спорт в българските медии. Дългогодишен коментатор на НБА – двамата с Методи Манченко са единствените българи, които са коментирали пряко от легендарната „Медисън Скуеър гардън” в Ню Йорк (мача на звездите от НБА през 1998), а заедно с Милко Стоянов има собствени рубрики за американски спорт във в. 168 часа и в. Стандарт в началото на 90-те години. Неговата основна специалност е баскетболът, но в последните няколко години коментира също ски-алпийски дисциплини и вдигане на тежести. Алипиев е отразявал от мястото на събитието олимпийските игри в Сидни, Атина, Торино, Пекин и Ванкувър; европейското първенство по футбол в Португалия през 2004 и световните в Германия 2006 и република Южна Африка 2010, Европейското в Полша и Украйна тази година, като водещ на студията в София, както и десетки големи първенства по баскетбол, вдигане на тежести и ски-алпийски дисциплини. Водещ на новини и на предаването „Спортна треска” на БНТ и изпълнителен продуцент на спортните предавания.

Камен е водещ на „Днес на игрите”, ще коментира церемониите по откриване и закриване на Игрите, ще коментира баскетбол и вдигане на тежести.

Тереза Маринова

Тя е едно от най-значимите имена в българската олимпийска история. Шампионка в тройния скок от Игрите през 2000 г. в Сидни. Тереза още от малка показва сериозни атлетически заложби, наследени от баща й Мончо – национален рекордьор на 800 метра. За тройния скок я открива Светослав Топузов. Още на първите си големи състезания, българката показва, че ще бъде абонирана за златните медали – печели европейската титла за девойки през 1995 г. и световното първенство за девойки през 1996 г. със световен рекорд за тази възраст – 14,62 м., неподобрен и до днес. Голямото име в кариерата й е Христо Марков. Олимпийският шампион започва да тренира Тереза в края на 1996 г. и двамата изкачват заедно големите върхове. 24 септември 2000 г. ще остане паметна дата в историята на българския спорт. Олимпийски финал в тройния скок. Още с първия си скок Тереза матира съперничките – 15,20 м. Това е резултатът, достатъчен за златен медал. Маринова печели олимпийската титла точно 12 години след нейния треньор, пак от първи опит като Марков, и само година, след като е претърпяла тежка операция на ахилеса. Следват златни медали от световно и европейско първенство в зала, бронз от световно първенство на открито. Преди контузиите в тази изключително тежка дисциплина да оставят сериозен отпечатък в кариерата на атлетката. Те я принуждават да се откаже няколко месеца преди Олимпийските игри в Пекин. И след края на кариерата си Тереза обаче остава близо до леката атлетика. Тя започва да тренира деца, организира турнири за най-малките атлети, които придобиват голяма популярност, асистент е в НСА „Васил Левски”. Но може би най-голямата й гордост е дъщеричката Дарина.

Лицето на екипа на БНТ в Лондон, водеща на предаването „Олимпиадата с Тереза Маринова”.

Боряна Тончева

Работи като спортен журналист вече 18 години. През цялото време е част от екипа на БНТ. Първият й олимпийски опит е от 1996 година. Нейна специалност са гимнастическите спортове. 4 години по-късно в Сидни дебютира като коментатор на Олимпийски игри – церемонии по откриване и закриване, турнирите по спортна гимнастика, скокове на батут и художествена гимнастика. Ангажиментите й са същите и до днес – с малък, но съществен нюанс – много допълнителна работа в студийния комплекс в Международния телевизионен център. Боряна ще отразява летни олимпийски игри за 4-ти път. Била е на мястото на събитието на 3 зимни издания на игрите, присъства на „раждането” на Младежките олимпийски игри в Сингапур през 2010. От 2007 година е автор, заедно с Евгени Николов, на редовната рубрика „Олимпийски хроники”. Кратките портрети и интересни олимпийски теми, бяха оценени с първо място и награда „Атлант” на международен фестивал за спортни предавания в Русия през 2011 година. Боряна има множество документални филми. Голяма част от тях са свързани с олимпийските игри, а филмът „Прегърни мечтата”, в съавторство с Асен Спиридонов, посветен на игрите в Сидни, бе отличен с първа награда на медийния фестивал в Албена през 2001 година.

Боряна ще коментира церемониите по откриване и закриване на Олимпийските игри, ще е ководеща на предаването „Олимпийските игри с Тереза Маринова” и ще коментира спортна гимнастика, художествена гимнастика и скокове на батут.

Петър Василев

Роден е на 24 май 1960 година в София, има висше образование. Със спортна журналистика се занимава от 1 октомври 1985 година. Постъпва в БНТ на 1 декември 1990 година след спечелен конкурс. В кариерата си има участия във финалите на 5 световни първенства по футбол и 10 олимпиади. Дебютът му е през 1992 г. в Швеция.

Петър Василев ще коментира бокс и хандбал на Игрите.

Петър Иванов

Роден е на 20 август 1985 г. в град Варна. Завършил е Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски” и работи в БНТ от март 2005 г. Отразявал е от мястото на събитието олимпиадите в Пекин през 2008 и Ванкувър през 2010, както и световното първенство по футбол в Южна Африка през 2010 и ЕВРО 2012 в Полша и Украйна. В Лондон ще коментира регатите по гребане и кану-каяк.

Петър Иванов ще коментира гребане, кану-каяк и бадминтон.

Сашо Йовков

За него това ще бъде 6 олимпиада. Първата, която е отразявал за БНТ е през 1992 година в Барселона, а след това Атланта, Сидни, Атина, Пекин и сега Лондон. Ще коментирам волейболните мачове на мъжете и жените, а голямото внимание ще бъде насочено към представянето на Българския мъжки тим. Всички мачове са пряко в програмата на БНТ, а началото е на 29 юли, когато в първи мач от волейболния турнир българските национали излизат срещу домакините от Великобритания. Йовков очаква победа, а следващите съперници са Полша, Австралия, Аржентина и Италия. „Надявам се да се класираме между първите четири в групата и да влезем в мачовете на директна елиминация.”

Свобода Маданска

За нея Игрите в Лондон ще бъдат четвърта Олимпиада. Първата- Сидни 2000, до момента е най- вълнуващата, защото има изключителния шанс да коментира олимпийската титла за българската борба – златото на Армен Назарян. В Атина 2004 освен бронза за борбата, за първи път след повече от 15 години, българското джудо печели медал от Олимпиада, а Свобода коментира бронзовия успех на Георги Георгиев в категория до 66 кг. На Игрите в Пекин отново коментира български успехи в борбата – сребро на Станка Златева и трите бронзови медала на Радослав Великов, Кирил Терзиев и Явор Янакиев. На Олимпиадата в Лондон тя ще бъде коментатор, репортер и редактори се надява да преживее и да предаде на зрителите емоциите от успехите на родните борци. „След Сидни 2000 силно желая отново да коментирам олимпийска титла за българската борба!” Станка Златева ще търси реванш за изпуснатото злато в Пекин 4 години по-късно. Ново сияние на медала ще търсят Радослав Великов и Кирил Терзиев, защото бронзовото от 2008г. не е най- доброто. Първото си олимпийско отличие ще търсят още Елис Гури, Анатолий Гуйдя, Леонид Базан, Иво Ангелов, Христо Маринов и Александър Костадинов. От залата в ЕКСЕЛ ще проследим и представянето на единствения български представител в джудото- Мартин Иванов в категория до 66 кг.

Радостин Любомиров

С журналистика се занимава професионално вече 11 години. В БНТ работи от 2007 г. като репортер и водещ в продуцентски център „Спорт”. Най-големите спортни събития, които е коментирал са Световното първенство по футбол през 2010 в РЮА, Купата на конфедерациите през 2009 и Копа Америка през 2007 година. Автор е на документалния филм „Мечта”, излъчен в рубриката „В кадър” на БНТ. Той разказва за националния отбор по футбол на бездомните футболисти в България, който ще представя страната ни на предстоящото световно първенство в Мексико сити през октомври тази година.

На Олимпиадата Радостин ще коментира борба и колоездене.

Никола Ибришимов

Роден е в София. Завършва НСА „Васил Левски” през 2004 г. и работи в БНТ от 2004 г. Никола е отразявал на място: Олимпийските игри в Пекин 2008 г., Олимпийските игри във Ванкувър 2010 г., Световно първенство по футбол 2006г. /Германия /; Световно първенство по футбол 2010г. /РЮА /.

Никола ще коментира плуване, тенис, фехтовка и футбол.

Иван Петров

Учи журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски” – 3 курс. Започва работа като стажант в БНТ през пролетта на 2007. Първото голямо събитие, което отразява, е Олимпиадата в Пекин през 2008 г. Там работи като редактор, репортер и коментатор на волейболния турнир. Две години по-късно е в екипа, който отразява от мястото на събитието Зимните олимпийски игри във Ванкувър – отново като редактор на дневниците, репортер и коментатор на турнира по кърлинг. Иван коментира няколко различни спорта през изминалите 5 години – освен волейбол и кърлинг, той е и гласът на Световния шампионат по мотоциклетизъм на писта, излъчван от БНТ през 2009 година.

Иван ще коментира плажен волейбол и скокове във вода.

Цветелина Абрашева – Славчева

Тя е спортен журналист в БНТ от 2002г. Цвети е бивша национална състезателка по фигурно пързаляне, финалистка на Зимните олимпийски игри в Лилехамер 1994г., участничка на Световни и Европейски първенства, Универсиади и други международни състезания. Има магистърска степен от Националната спортна академия специалности Спортна журналистика, Треньор по фигурно пързаляне и Спортен мениджмънт. Отразява и коментира турнирите по фигурно пързаляне и шорт трек на Олимпийските игри в Торино 2006 г. и Ванкувър 2010г., както и други големи състезания. Цветелина Абрашева е редактор и водещ на спортни новини и предавания, водещ на „Спортна треска”, заедно с Камен Алипиев и репортер на различни спортни събития

На Игрите тя ще коментира спортна стрелба и синхронно плуване и ще бъде ководеща на предаването „Олимпиадата с Тереза Маринова” заедно с Тереза Маринова и Боряна Тончева.

Антония Близнакова

Завършила е Телевизионна журналистика и магистратура по Продуцентство в електронните медии в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На работа в БНТ е от 01. август 2000г. Тази година Антония ще отразява олимпийски игри за пети път. Предишният й опит е от игрите в Атина, Торино, Пекин и Ванкувър. По традиция приоритет за нея ще бъде репортерската работа. Задачата й е да следи изявите на българите, да предава бързо първите им впечатления и емоции след състезанията, да научи и информира за всичко случващо се около тях. Като бивша бадминтонистка ще коментира и турнира в този спорт, където единствената ни представителка за трети пореден път е Петя Неделчева. „За мен да бъдеш репортер е най-голямото предизвикателство в журналистическата професия. Трудно, но много важно е да запазиш неутралитет, когато емоциите бушуват, да издържиш на напрежението да си на най-горещите точки на събитията и да предадеш всичко точно и обективно.”

Георги Славчев

Георги Славчев, на 24 години от София. Завършва Медии и комуникации в Университета Съри, Великобритания през 2010 година. Работи в БНТ от 2011 г. Тази година е неговият дебют на Олимпийски игри. В Лондон ще участва в заснемането на материали от английската столица, посветени на културния живот там.

Георги ще бъде репортер и ще отговаря за рубриките „Сърцето на Лондон” и „Линия Лондон”.

Евгени Николов

Той е на 29 години и работи в спортна редакция на БНТ близо 10 години. През това време отразява две зимни (Торино 2006 и Ванкувър 2010) и летните олимпийски игри в Пекин през 2008 г., както и пет световни първенства по лека атлетика. За него най-паметните мигове в тях са световните рекорди, защото няма по-върховен момент от това да надделееш над всички и да оставиш името си в историята, „а за нас, коментаторите да предадем тази емоция на вас, зрителите ни дава истинско удовлетворение от нашата професия”. Евгени се надява в Лондон отново да има световни рекорди. Според него предпоставките са налице. Освен състезанията по лека атлетика, които ще се проведат на Олимпийския стадион, той ще коментира и някои от най-интересните срещи в турнира по тенис, с участието на Григор Димитров и Цветана Пиронкова, както и в някои по-непопулярни в България спортове като стрелба с лък и модерен петобой.

На Игрите Евгени ще коментира лека атлетика и тенис.

- реклама -spot_img