В АТЕЛИЕТО С ПИКАСО

- реклама -

„В АТЕЛИЕТО С ПИКАСО“

 28 юни – 15 август

 

В магията на жива арт сесия се потопиха гостите при откриването на изложбата “В ателието с Пикасо“ в Галерията за модерно изкуство на 27 юни. Група млади и талантливи худжници демонстрираха сливането на автомобилния дизайн с изкуството като изрисуваха пред очите на арт ценителите един от най-желаните автомобили – Range Rover Evoque. От 28 юни до 1 юли уникалната арт инсталация ще се пренесе на площада пред Народното събрание.

Наименованието на експозицията е вдъхновено от две водещи серии от творби: „Калифорнийският скицник“ и  „В ателието с Пикасо“ и показва нов поглед към творчеството на великия Пабло Пикасо.

Изложбата събира графики, създадени през годините, в които неуморният каталунски артист рисува в „Ла Калифорни“ – семейна вила на Лазурния бряг в Кан. Сред темитe, заложени в рисунките на Пикасо от 1914 до 1956 година са сценографичните постановки на моделa, ателието и натюрморта. Творбите лесно пренасят зрителя в атмосферата и артистичния чар на ателието и  разкриват тайнството на срещата между модела и художника. Това са теми, към които художникът се обръща многократно през годините, както в живописните си работи, така и в колажите си.

В арт салона на Оборище 10 почитателите на изкуството могат да видят пълната серия от „Калифорнийският скицник“,  портфолио, върху което Пикасо работи от 1 ноември 1955 до 14 януари 1956. То включва 25 листа, подвързани със спирала, а подредбата на скиците в него може да изглежда объркваща на пръв поглед. Авторът е използвал първо всички страници от дясната страна и когато те свършват той обръща скицника и рисува върху гърба на всяка скица. Така от едната страна има изключително важната поредица от интериора на ателието, а от другата  – етюдите с жената в турски одежди, както и няколко скици от известни произведения на дрезденския музей.

- реклама -