Темата на Нова

- реклама -

Даниела Тренчева разказва вълнуващите истории на бесарабските българи

В два епизода „Темата на Нова” ще проследи впечатленията на водещата от пътуването й до Молдова

 

Бесарабските българи са на хиляди километри от страната ни – въпреки това, в много отношения те са по-близо до България дори от нас самите. Как живеят те, за какво мечтаят и докъде се простира любовта им към родината? Точно това ще разкаже Даниела Тренчева в „Темата на Нова” този и следващия уикенд. Водещата на новинарската емисия и операторът Росен Илиев бяха в Молдова за близо седмица, за да се срещнат със сънародниците ни там и да разкажат тяхната история.

 „Това е разказ за силата да си българин, независимо от това къде се намираш – за носталгията, болката и патриотизма”, споделя Даниела Тренчева. „Навсякъде ни посрещаха много сърдечни и отворени хора. Техните истории са изключително емоционални, изпълнени едновременно с много любов и тъга, но и с една единствена мечта – да се върнат отново в България”, допълва тя.

Тази събота /28 юли/ от 19.30 ч. ще бъде излъчена първата част от поредицата. В нея зрителите ще видят как живеят сънародниците ни в Молдова и как се борят за правото да бъдат българи. Как книгите на Димитър Талев се предават от човек на човек, за да могат всички да ги прочетат, а цял клас деца учи български от една единствена читанка. Как в молдовското музикално училище, дори през зимата, когато няма парно, учениците продължават да пеят български песни… с шапки и ръкавици. Лицето на Нова ТВ ще повдигне въпроса и за текущата образователна реформа, която заплашва да остави някои училища без изучаване на български език и да доведе до закриването на други. Даниела Тренчева ще ни срещне и с бивш световен вицешампион по борба, който ще напомни за Христо Ботев по един истински и лишен от патос начин. И още – как директорът на местния театър е и неговият единствен актьор, защото няма средства да плаща на другиго, а българският фолклорен ансамбъл в Бесарабия получава покани за концерти в цял свят, но не може да отиде никъде – защото ужасяващата бедност е оставила своя отпечатък и върху него.

И не на последно място – въпреки мизерията и нищетата, въпреки всички трудности, там никой не говори за бедност, не и духовна. Защото мечтата да се върнат в България, да изучат децата си в България, да говорят, пишат и пеят на родния език, им дава сили да продължават напред и да пазят българщината с цената на всичко.

„Темата на Нова” за бесарабските българи с автор Даниела Тренчева – събота, 28 юли, от 19.30 ч. по Нова ТВ. Втората част зрителите ще видят следващата неделя, 04 август, когато авторът ще разкаже повече за гагаузите, които до вчера са били „нашите”, а днес вече ги наричат „съседи”.

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -