СВЕТОСЛАВ НИКОЛОВ НАЧЕЛО НА МЕЖДУНАРОДНО МУЗИКАЛНО ЖУРИ

- реклама -spot_img

Програмният директор на Джаз ФМ Светослав Николов оглавява журито на Международния младежки джаз конкурс в Букурещ

 

Програмният директор на Джаз ФМ и водещ на сутрешното предаване на единственото в България радио за джаз, соул и фънк музика Светослав Николов председателства журито на Международния младежки джаз конкурс в Букурещ, след като два пъти – през 2011 и 2012 г., бе член на екипа. Другите двама оценяващи са джаз музикантът, преподавател в Консерваторията в Амстердам, радио и телевизионен продуцент и водещ Ханс Мантел и прочутият румънски композитор от български произход Петру Стоянов, който е също преподавател и организатор на музикални форуми.

В Международния младежки джаз конкурс в Букурещ тази година се състезават 25 състава от цял свят. Triism е саксофонно трио от Съединените щати, което изпълнява джаз стандарти, български народни песни и оригинални композиции; аранжиментите си те извличат от разговори за политика, поп култура, наука и комедия. За дебютния си албум Allison Au Quartet от Торонто са номинирани за най-престижната канадска музикална награда JUNO. Edmond Bilal Band са носители на награда от Френския национален джаз конкурс. В Букурещ се съревновават още дуо вокал и пиано от Италия, пиано трио от Венецуела, секстет с участието на музиканти от Германия, Украйна и Италия, група от полски музиканти, живеещи в чужбина, трио от абсолвенти на Калифорнийския държавен университет, турски секстет, носител на награди от Сан Ремо и от национален конкурс, възпитаник на колежа „Бъркли“, трио от Естония, членовете на което са носители на джаз награди за млади таланти. В надпреварата тази година има участници и от Унгария, Румъния, Хонг Конг, Русия, Украйна, Колумбия, Белгия, Гърция, Великобритания, Сингапур, Тайланд, Япония, Индонезия, Грузия, Холандия. За поредна година нивото на конкурса е изключително високо, джазовите форми на изразяване на участниците са най-разнообразни, а журито ще има трудна задача да определи победителя, който получава парична награда и ангажименти за участия в Румъния и по света.

В регламента на Международния младежки джаз конкурс музикантите се представят на живо пред публика в шест концертни вечери (от 14 до 19 май), които ще се проведат в залата на Общинския театър на Букурещ, участват в джем сешън (20 май), а финалистите свирят на 21 май в централния градски театър „Одеон“, когато и журито ще даде окончателните оценки. Младежкият джаз конкурс в Букурещ се организира от JM Events и е част от фестивала EUROPAfest, който е под патронажа на принцеса Маргарита и принц Раду. Тази година конкурсът ще се състои за 10-и юбилеен път. Членовете на журито не само оценяват изпълненията, но в индивидуални консултации правят анализ на работата на младите музиканти, помагат им в творческото израстване.

Светослав Николов е програмен директор на Джаз ФМ и води сутрешното предаване на радиото „Джаз ден“ вече 10 години. От създаването си през 2001 г. насам всяка година срещаме българската публика с най-ярките изпълнители от джаз, блус и фънк музиката, като досега сме представили всички български артисти, а от чужбина са ни гостували Ал Жеро, Джордж Бенсън, Маркъс Милър, Earth, Wind & Fire с Ал Маккей, Kool & The Gang, Елиане Елиас, The Brand New Heavies, Incognito, Даян Шур, Mezzoforte, DePhazz и много други. Освен на Младежкия джаз конкурс в Букурещ, Светослав Николов участва в журито на „Бургас и морето“, организиран от Община Бургас, и „Златна пролет“, провеждан от Българското национално радио.

Музикант, преподавател и радио и телевизионен водещ, холандецът Ханд Мантел е един от най-големите специалисти в джаз музиката. От 1980 г. той свири професионално на бас, като има собствени формации, а също така е работил в сътрудничество с много от легендарните музиканти на съвремието ни – Джордж Бенсън, Джордж Дюк, Джон Скофийлд, Кларк Тери, Уинтън Марсалис и още десетки. Той преподава „История на джаза“ в Консерваторията на Амстердам, а преди това е обучавал в теория и история на джаза и в свирене на акустичен бас в консерваториите в Ротердам и Утрехт (Холандия), както и в Мадрид (Испания). Той изнася лекции, води майсторски класове и прави клиники в консерватории и музикални училища по целия свят. Ханд Мантел е продуцент и водещ на телевизионни и радио програми за джаз музика по Холандската обществена телевизия, Холандското национално радио, Jazz FM, Classic FM и Sublime FM.

Румънският композитор от български произход Петру Стоянов е третият член на журито. Той е един от най-уважаваните национални композитори, а също така е изпълнителен директор на фестивала Международна седмица на новата музика, който се провежда в Букурещ. За композираната от него музика в различни жанрове получава ред награди. Бил е председател и член на журито на множество национални и световни конкурси, ръководил е Факултета по музика на Букурещкия университет, а сега работи като координатор на музикалния отдел на нюйоркското издателство Denbridge Press и като редактор на творбите на проф. Ричард Суинбърн в Университета в Оксфорд.

СВЕТОСЛАВ НИКОЛОВ

- реклама -spot_img