Сугестопедията

- реклама -

Учим с радост по метода на сугестопедията

Новият център по класическа сугестопедияВихровения” въвежда световнопризнатата практика в обучението на първокласници

 

Знанието е радост и може да се постигне с лекотата на игра, без умора и напрежение. Как е възможно това? Благодарение на метода на сугестопедията, с помощта на който се учи бързо, лесно и приятно, усвоява се многократно по-голямо количество материал в сравнение с класическите методи на обучение, а домашната работа е табу. За последното, разбира се, най-много се радват децата.

Със занималня за първокласници стартира дейността си новият център по класическа сугестопедия „Вихровения” към Образователен център „Медиа.  Така за първи път в София, след възраждането на сугестопедичното обучение в България, и ученици от първи клас ще „учат с радост” благодарение на уникалния метод на преподаване.

Новият сугестопедичен център се намира на ул. „Отец Паисий” 53 в столицата и беше открит на 17-ти ноември с лекция на Ванина Бодурова на тема „Сугестопедията – учене и живот с радост”. Ванина Бодурова е главният обучител и вдъхновител за утвърждаването на сугестопедията в България и е ученичка на световноизвестния професор доктор Георги Лозанов, създател на сугестопедичния метод; тя е още и управител на Фондация „Проф. д-р Георги Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева”, както и кръстник на „Вихровения”.  В духа на идеите на центъра, по време на откриването се проведоха и творчески ателиета за деца от програмата „Творческо сърце” на „Медиа”, както и фотоизложба на Ирина Кунева – „Silver bird”.

Сугестопедията е педагогическа система за обучение, съчетаваща познания от медицината, психологията и педагогиката. Тя представлява холистичен подход, който стимулира едновременно интелектуалната дейност, емоциите и физическото състояние на човека.  Създадена е през 70-те години от професор д-р Георги Лозанов и призната следващото десетилетие от международна комисия на ЮНЕСКО катопо-висша методика на обучение за много предмети и много групи обучаеми”. Сугестопедията стимулира неизследваните възможности на човешката личност да възприема и придобива знание в състояние на радост и спокойствие, като работи за изолиране на евентуалните травми и напрежение от учебния процес. Тя стъпва на творческия потенциал на човека и развива личността благодарение на търсената хармония, баланс, вдъхновение и лекота, с които преподавателят подхожда към учебния процес.

Новият център по класическа сугестопедияВихровения” е едно от първите подобни учебни заведения у нас, последователи на алтернативните методи на обучение, които работят за развитие на цялостния потенциал на деца и възрастни. Вихровения” ще предлага още курсове по английски, немски и френски език за деца и възрастни, творчески ателиета, както и занималня от първи до четвърти клас.

„Да учим с радост е мисията на Образователен център „Медиа”, а сугестопедията е един от най-преките, приятни и резултатни пътища до тази наша цел”, споделя Мария Дерменджиева, управител на Медиа, под чиято шапка е новият сугестопедичен център. Според нея, утвърждаването на сугестопедичното образование в България е естествен процес, който среща все по-вече партньори и последователи, както сред учебните и арт центрове, така и сред учащите се. Според Ванина Бодурова „сугестопедията е методът на бъдещето”, по който ще бъдат обучавани децата ни. „Обичайте ги тези деца, обичайте ги и им се усмихвайте, колкото можете повече, дори когато ви ядосват, обичайте ги …”, е повелята на професор Лозанов, завещана на Ванина Бодурова в последните години от житейския му път.

 

Още за сугестопедията

Съставил: Ванина Бодурова

Сугестопедията е социално-отговорна педагогическа система, която се грижи за развитието на потенциалните възможности на човека – т. нар. резерви на човешката личност, както от психологически, така и от физиологичен аспект. Чрез сугестопедичния процес на обучение се постигат следните резултати:

 • Разкриване на интелектуалните, творчески, паметови резерви на човешката личност.
 • Обучението винаги е съпроводено с ефект на почивка.
 • Винаги се наблюдава повишаване на емоционалния тонус на личността.
 • Освобождаване от страха към ученето и стимулиране на постоянната жажда за знания.
 • Винаги има благоприятен образователен ефект, смекчава агресивните тенденции на характера на учащите и им помага да се приспособят към обществото.
 • Обучението е придружено със значителен психопрофилактичен и психотерапевтичен ефект.
 • На физиологично ниво, имунната система на тялото се засилва по време и след процеса на възприемане на многократно увеличен материал.

В основата на делото на професор Лозанов стоят седем закона, които събират внимателно построена, научно експериментирана и изследвана система на обучение. Законите са следните:

 1. 1.       Любов към човешкото същество.
 2. 2.       Свобода на избор от голямо разнообразие на стимули.
 3. 3.       Убеденост на преподавателя, че нещо необикновено, различно от обществената сугестивна норма се случва.
 4. 4.       Многократно увеличен учебен материал.
 5. 5.       Връзката Цяло-част, част-цяло. Частта чрез цялото при създаване на материали, програми, динамиката на учебния процес.
 6. 6.       Златната пропорция, която съществува навсякъде в природата и в класическите произведения на изкуството. На психологично ниво се изразява като индикатор на липсата на умора.
 7. 7.       Използване на класическото изкуство По време на учебния процес както при деца, така и при възрастни, широко се използват шедьоври на класическото изкуство, за да се създаде необходимата атмосфера, която да подпомогне възприемането на нови знания, като се подобрява културата на обучаеми и обучители.

В сугестопедията се използват три групи средства за създаване на материали:

Психологични: основани на широката база изследвания в областта на сугестологията

Дидактични: Спазване и прилагане на всички изисквания на Министерството на Образованието, които са структурирани според сугестопедичните изисквания, като се разширяват областите на интерес и се преодолява т.нар. минимум на обществената сугестивна норма.

Артистични, основани на класическото и т.нар. сугестопедично изкуство, създадено и изследвано от проф. д-р Евелина Гатева.

Сугестопедичното обучение учи, че знанието е радост, може да се постигне без напрежение, умора или разболяване. Тя е начин за предпазване от дидактогенни състояния, липса на мотивация и от комплекса негативни ефекти, които съпровождат един неправилно организиран учебен процес.

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

„Чаплин“ се качва на сцената на НДК на 14 октомври

За пръв път на 14 октомври в зала 1 на НДК, софийската публика ще стане част от изключително събитие в рамките на Европа –...

Борисов: При оставка няма да има диалог с Радев, а ще дойдем под прозорците му

Правителството няма да подава оставка, а протестите се подхранват от извънпарламентарните партии, които загряват на пистата за изборите. Това заяви премиерът Бойко Борисов при...

Граждани освирката Румен Радев пред авиобазата “Граф Игнатиево” – 24.09.2020

Материалът Граждани освирката Румен Радев пред авиобазата “Граф Игнатиево” – 24.09.2020 е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Борисов: България взе правилните мерки срещу COVID-пандемията

България най-бързо и адекватно реагира и на здравната, и на икономическата заплаха от COVID-пандемията. Мерките ни започнаха да действат отрано и обхванаха много хора....

Кaквo ознaчава имeтo Влaдиcлaв?

Нa 24 ceптeмври пoчитaмe пaмeттa нa Cвeти Влaдиcлaв Cръбcки. Ето нещо любoпитно зa хoрaтa, кoитo ce кaзвaт Влaдимир, Влaдимирa, Влaдo, Влaдкo, Влaдиcлaв. Кaквo ознaчава имeтo Влaдиcлaв? 1....

Ден 77: От нас зависи какво ще се случва в България

За 77-ми пореден ден се събраха недоволни граждани на антиправителствен протест в центъра на София, предаде репортер на БГНЕС. Исканията на протестиращите остават...