Шломо Минц в „Музиката на Америка“

- реклама -

Шломо МинцВеликият цигулар и диригент Шломо Минц пристига тази седмица за втория концерт от цикъла

След успешния старт на цикъла „Музиката на Америка“ с концерт, посветен на Златния век на холивудската филмова музика, на 22 февруари в зала „България“ предстои втория концерт от програмата със специалното участие на световноизвестния цигулар Шломо Минц. Заедно с Класик ФМ М-Тел оркестър, като солист и диригент, той ще изпълни най-значителната американска симфония на 20 век – Симфония №3 на Аарон Копланд и красивия концерт за цигулка от Феликс Менделсон – Бартолди.

Критиците, колегите и публиката считат Шломо Минц за един от най-големите цигулари на нашето време, признавайки неговото безупречно музикално майсторство, стилистична гъвкавост и забележителна техника. Шломо Минц редовно концертира с най-прочутите оркестри и диригенти на международната сцена, изнася рецитали и концерти с камерна музика по цял свят. Шломо Минц е носител на няколко престижни награди за музика, включително Premio Accademia Musicale Chigiana, наградата Diapason D’Or, Grand Prix du Disque, награда Gramophone и наградата Едисон. В България той гостува за четвърти път, като за втори ще излезе пред българската публика и като диригент на Класик ФМ М-Тел оркестър.

Тази година цикълът „Музиката на Америка“, който „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“ организират включва 7 концерта, които ще се проведат в периода февруари – юни 2012 г. В програмата предстоят три концерта под надслов „Любими виртуози и нови звезди“ с пианистите Людмил Ангелов и Георги Черкин и българските цигулари Мила Георгиева, Димитър Иванов и Симеон Симеонов, като заедно с тях на сцената ще дебютират три деца, възпитаници на Националното музикално училище „Любомир Пипков“. През април предстои концертът Hello, Broadway!, с откъси от известни мюзикъли и солисти Орлин Горанов и Олга Михайлова – Динова. Цикълът ще завърши през юни с концерт на клавирното дуо Аглика Генова – Любен Димитров, които ще представят концерта „Америка за двама“.

Билети за концертите от цикъла „Музиката на Америка“ могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на: www.ticketsbg.com на цени от 12 до 40 лева.

- реклама -
Previous articleShlomo Mintz
Next articleМариан Бачев