СЕКТОР АРТ

СЕКТОР АРТ НАЦИОНАЛНО ИЗЛОЖЕНИЕ НА ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ УЧИЛИЩА В БЪЛГАРИЯ

СЕКТОР АРТ НАЦИОНАЛНО ИЗЛОЖЕНИЕ НА ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ УЧИЛИЩА В БЪЛГАРИЯСЕКТОР АРТ
НАЦИОНАЛНО ИЗЛОЖЕНИЕ НА ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ УЧИЛИЩА В БЪЛГАРИЯ

СЕКТОР АРТ е национално изложение на художествените училища в България, което се организира през месец юни в Националния дворец на културата. Целта на изложението е да представи художественото образование, както пред широка публика, така и пред бизнес секторите, в които възпитаниците на художествените училища биха могли да се реализират. Програмата на изложението продължава една седмица, в рамките на тазгодишното издание на Салон на изкуствата, и включва изложби, уъркшопи, семинари и конкурси. СЕКТОР АРТ представя изкуството, създадено в учебна среда, в неговото многообразие, жизненост и адаптивност. Основна част от програмата на СЕКТОР АРТ ще бъде Националния младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн за 2014 г., по Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Национално изложение на художествените училища СЕКТОР АРТ е под патронажа на Министъра на културата Д-р Петър Иванов Стоянович.

СЕКТОР АРТ е инициатива на Център за неформално образование и културна дейност АЛОС. От четири години организацията работи с художествените училища към Министерство на културата на Република България, като разработва програми и провежда обучения на ученици и преподаватели. Настоящото изложение е част от усилията на центъра за популяризация на художествените училища и предлаганите от тях образователни продукти.
Целта на изложението е да запознае широката публика с многообразието от умения в различните области на изкуството и дизайнa, за които тези училища дават подготовка. Също така инициативата е насочена към представители на бизнес сектори, в които художественото образование би могло да намери приложение и реализация.

СЕКТОР АРТ ще се проведе между 20 и 26 юни в Националния дворец на културата, София. Едноседмичната програма на изложението превръща НДК в зона за артистичен обмен и включва изложби, уъркшопи, семинари и конкурси. Събитието отправя покана към родители, тийнейджъри, професионалисти и любители да научат повече за изкуството, създадено в учебна среда, за уменията и възможностите за последващо професионално развитие на младите творци.

Конкурси / Награди
Централно събитие за СЕКТОР АРТ ще бъде тазгодишното издание на Националния младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн, по Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2014 г., който ще присъди награди в различните художествени специалности. В рамките на СЕКТОР АРТ ще се журира и Националният конкурс „Съвременният номад“, който ще бъде представен по време на най-големия български фестивал за дизайн One Design Week, паралелно през същата седмица в Пловдив.

Изложби / Демонстрации / Уъркшопи
В рамките на СЕКТОР АРТ ще бъдат представени изложби с артистична продукция на четиринадесетте художествени училища към Министерството на културата. Освен изложбите, СЕКТОР АРТ организира серия от уъркшопи отворени за посетителите на изложението. Млади художници от специалностите иконопис, дърворезба, металопластика, театрален грим и перуки, керамика, текстил и др. ще демонстрират на живо своите умения, запазени като традиция и развити в съвременното художествено образование. Паралелно с това СЕКТОР АРТ ще обърне поглед и към изразните форми на съвременното изкуство, като представи резултати от иновативни проекти с възпитаници на художествените училища. Изложението ще даде достъпна, практична и разбираема информация за художественото образование в България – отправна точка за избор на бъдеща професия в областта на изкуството и дизайна.

Форум / Семинари
По време на изложението ще се проведе двудневен форум „Бизнес и художествено образование“. В неговите рамки се планира, представители на художествените училища, бизнеса и академичната общност да влязат в реален диалог за нуждите на средното художествено образование, както и перспективи за кариерно развитие и реализация на младите художници и дизайнери.

Национално изложение на художествените училища СЕКТОР АРТ се осъществява с подкрепата на Фондация Америка за България.

Център за неформално образование и културна дейност АЛОС е сдружение, което предоставя образователни алтернативи в сферата на съвременното изкуство, инициира културни събития и проекти с образователен характер и популяризира алтернативни културни пространства и продукти. През последните години АЛОС работи в тясна връзка с артисти, образователни и културни институции, както и с представители на неправителствения сектор и бизнеса. Именно опитът и контактите на организацията са основополагащи за инициирането на националното изложение СЕКТОР АРТ. Идеята е да се събират на едно място секторът на художественото образование, което подготвя кадри в областите на изкуството, творческите и културни индустрии от една страна, а от друга – бизнес сектора, в който тези кадри биха се реализирали. Целта е с общи усилия да се постигнат взаимни ползи и за двата сектора, което би довело до повишаване качеството на жизнената среда в България.