Юнашки тиган и огромна Юнашка питка на събор в Сопот

- реклама -

 

Събор 2На 09.02.2013г. (събота) в местността “Манастирска поляна” в гр. Сопот се провежда за девети път, старопланински събор “СОПОТ – 2013” с девиз “Да стоплим сърцата с вино и любов”.

Рано сутринта, на изгрев слънце, екипа на Най-големият български тиган, започва приготвянето на огромен „Старопланински кебап по Сопотски“ на жив огън. Готвачите на Академия „Кулинарен историк“ заедно с ученици-готвачи от ПГ “Ген. В. Заимов “гр. Сопот, ще готвят на живо. На три специално изработени маси от плътна дървесина, младите готвачи ще се преборят с огромното количество зеленчуци демонстрирайки, традиционни технологии за приготвяне на храна. Рецептата по която се готви, включва една каруца зеленчуци и месо като за юнаци . Преди да започнем безплатната дегустация на готовото ястие, ще има конкурс за най-бързо изяждане на Сладка баница “Сопотска любов” Победителят получава Юнашки шиш и книгата „Копривщица в сърцето“ автобиография на Вельо Дебелянов, издание на фондация „НТСКИН България“

Дегустацията на кулинарната изненада започва в 12.00ч. 
Единадесетте млади готвачи, които са ученици от ПГ “Ген. В. Заимов “гр. Сопот, ще са първите получили сертификат за „Млад Кулинарен историк“. Юнашката питка е с диаметър 2.5 м. слепена от хиляди малки топчици. Питката е приготвена от Хлебозавод гр. Сопот.
Юнашкият тиган е създаден от фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България“ в програмата на Академия „Кулинарен историк“. Изработен е от 78 кг. специална медицинска стомана, с диаметър 150 см. и дълбочина 20см. Представлява възстановка на традиционен съд от 18 век. Има възможност за приготвяне на 2800 порции на веднъж. До днешен ден в „Юнашкият тиган“ са приготвени над 11 000 порции стари гозби. Гостувал е на събори и празници в гр.Копривщица, гр. Трън, гр. Разград, и събора на народната носия в гр. Жеравна. Последното кулинарно представление беше в гр. Благоевград, където приготвихме 1200 порции традиционен кебап на -10 градуса и обилен снеговалеж. Предстоят гостувания в още много огнища на българския дух, в старите и новите граници на България.

Ангел Ангелов
Председател на УС на
Фондация „Национален тръст за съхранение 
на културно историческото наследство България“

 

Източник: http://pojelania-podaraci.eu

- реклама -