ПРОЛЕТЕН ПАНАИР НА КНИГАТА

- реклама -

ПРОЛЕТЕН ПАНАИР НА КНИГАТА

РЕКОРДНО УЧАСТИЕ В “ПРОЛЕТЕН ПАНАИР НА КНИГАТА” В НДК

100 ИЗЛОЖИТЕЛИ, 60 СЪБИТИЯ, 50 АВТОРИ, НАД 1000 КВ. М. ПЛОЩ

Редица официални лица и гости присъстваха на официалното откриване на “Пролетния панаир на книгата” в Централното фоайе на Националния дворец на културата (НДК). Събитието, на което участие взеха директорът на НДК Мирослав Боршош, зам-министърът на образованието Ваня Кастрева, зам.-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова, зам.-кметът по култура на Столична община д-р Тодор Чобанов и председателят на УС на Асоциация “Българска книга” Веселин Тодоров, е най-голямото подобно от началото на този фестивал и ще продължи в периода 19-24 май на етажите и полуетажите на Двореца.

“Това са едни от най-хубавите дни в Двореца, когато тези огромни пространства се оказват тесни, защото са пълни с книги. В следващите дни хиляди хора навеждат поглед и четат книги . Панаирът на книгата е много важен момент за мен, защото виждам едни хора, които всеки ден, със своята работа, правят възможна българската култура – това са българските издатели. Те са вече не само наши партньори, а и приятели на Двореца”, заяви в началото на откриването директора на НДК Мирослав Боршош и аплодира българските издатели.

Той напомни известния цитат на свeти Августин Блажени: “Много е хубаво да получиш подарък библиотека, но още по-хубаво е да можеш сам да си я направиш” и изрази надежда, че след дните на Панаира на книгата в Двореца библиотеките на много хора ще станат по-богати.

“Това е най-големият “Пролетен панаир на книгата”, тъй като надхвърлихме 1000 кв. м. площ, което визуално може да бъде представено, че е от партера на НДК, през полуетажите, чак до третия етаж на Двореца”, заяви председателят на УС на Асоциация “Българска книга” (АБК) Веселин Тодоров.

 

Той подчерта, че всичките 100 изложители са издатели, а любителите на книгата ще могат да се срещнат с преводачите, издателите и с някои големи автори от национален и световен мащаб. Събитията в културната програма са над 60, с участието на над 50 български автори.

“За мен е истинско удоволствие да поздравя всички от името на министъра на образованието и науката проф. дпн Тодор Тонев и заедно да споделим радостта от този празник на духа и на българския народ. Празник, който хората свързват с 24 май”, заяви зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева.

“Не може да има просперитет в една държава, в която знанието не е на висота. Не може да има мислещи и грамотни хора, ако няма творци и издатели, които да дадат шанс на българския дух. Поради тази причина за мен е изключително удоволствие да поздравя организаторите и домакините на “Пролетния панаир на книгата”, допълни тя. Тя изрази надежда, че това събитие ще бъде повод за българските учители, ученици и всички граждани да намерят по едно зрънце от съкровищницата на българския дух, който да пренесат в личните си библиотеки.

“Аз съм израснала с книгите и за мен това е наистина светъл  празник. Поздравявам всички, които работят в това поле на дейност и им пожелавам много бъдещи успехи”, заяви зам – министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова.

Преди началото и след края на събитието специална хореография представиха децата от Средно специално училище за деца с увреден слух “Проф. д-р Дечо Денев. ”

ВХОДЪТ ЗА ПАНАИРА НА КНИГАТА ТАЗИ ГОДИНА Е СВОБОДЕН!

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Топ 10 на книжарници „Сиела“ за 18 – 24.05.2020

Последна спирка Аушвиц, Автор: Еди де Винд, Издателство: Сиела https://ciela.com/posledna-spirka-aushvits-edi-de-vind.html   Приспивна песен в Аушвиц, Автор: Марио Ескобар, Издателство: Сиела https://ciela.com/prispivna-pesen-v-aushvits.html   Приказка за Долната земя, Автор:...

Българският геймър е добавил над 24 часа месечно към времето си за игра

Проучвания на Trust Gaming преди и по време на извънредното положение показват ключови промени Цели 84% от българските геймъри са увеличили времето си за игра...

БАСНИ ЗА ДЕЦА – ЖАН ДЬО ЛАФОНТЕН

На 29 май излизат „Басни за деца“ (108 стр., твърди корици, цена: 17лв.) от Лафонтен в превод на Атанас Далчев и Александър Муратов. Художник...

БГ Радио представя: Номинации за Годишни Музикални Награди 2020

БГ РАДИО – медията, която вече деветнадесет години традиционно подкрепя и популяризира родната поп и рок музика, сложи край на първия етап от гласуването...

Мими Николова, Недко Трошанов и Любомир Денев станаха носители на „Златен век“

Мими Николова, Недко Трошанов и Любомир Денев станаха носители на най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век“ За наградата ги номинира Jazz FM...

Топ моделът Жанета Осипова припомни за Музика от крайните квартали

Най-голямата мъжка марка в света Playboy е открила хиляди звезди. Много от тях – изключително ценни. Например – Жанета Осипова, за България. Тя е...