ИВАН ДОБЧЕВ ПО ПЪТЯ КЪМ ТИВА

- реклама -spot_img

ИВАН ДОБЧЕВ

На 24 май БНТ ще излъчи филм за театралния режисьор и създаването на постановката

„Антигона“ Колко е дълъг и накъде води Пътят към Тива? В търсене на този отговор се впуска Николай Василев в едноименния си филм, посветен на театралния режисьор Иван Добчев. Лентата, която зрителите могат да гледат на 24 май от 14:00 часа по БНТ 1, прави интересен портрет на човека, който постави „Антигона“ в съвременен прочит на сцената на Театър „София“.

Именно това представление вдъхновява младия режисьор на БНТ Николай Василев да заснеме филм за Иван Добчев. Камерата проследява кастинга за главна женска роля в пиесата на Жан Ануи, изследва образа на младото поколение през срещите с актрисите и се опитва да разбере, и с какво Антигона ги впечатлява. „Това, което ме предизвика да направя този филм бе фактът, че Антигона, чиято съдба проследява Добчев, е носител на ценности, които са невъзможни днес.

Кой днес е готов да умре, за да изпълни дълга си или за да не живее по правилата на родителите си?“, споделя Василев. Под формата на вътрешен диалог, „Пътят към Тива“ предлага разсъжденията на Иван Добчев за конформизма, за конфликтите между ума, дълга и чувствата. Заснети са уникални моменти от репетициите на „Антигона“, изработването на декора от художника-концептуалист Светослав Памукчиев, и създаването на музиката към постановката от композитора Христо Намлиев. Оператор на документалната лента е Борислав Георгиев.

 

Гледайте „Пътят към Тива“ на 24 май от 14:00 часа, само по БНТ 1! 

- реклама -spot_img