Под прикритие

„Под прикритие” на празника на българското кино в Рим

 

Тази вечер ще бъде официално открит  Празникът на българското кино в Рим, който за пета поредна година се организира от Българския културен институт в италианската столица, българо-италианската асоциация „Феникс”, с подкрепата на БНТ, Министерство на културата на България, община Рим и Асоциацията на италианските киноразпространители.  Едно от вълшебните места на Вечния град – Вила „Боргезе” ще бъде домакин на приказката с продължение от 9 до 11 май.

И тази година в програмата попадат най-успешните родни заглавия от последните две години и ексклузивна прожекция на два епизода – 9 и 12 от сезон 2 на хитовия сериал на БНТ „Под прикритие”. Те ще бъдат представени на 10 май.

За доброто начало на празникът организаторите ще разчитат на режисьора Константин Божанов и дебютния му игрален филм „Аве”, отличен с четири награди на 16-то издание на СФФ тази година, включително за най-добър филм и най-добър режисьор и който от няколко седмици върви с успех във френските киносалони. Ще последват прожекции на „Лора от сутрин до вечер” на Димитър Коцев – Шошо,  „Подслон” на Драгомир Шолев и „Кецове” на Валери Йорданов и Иван Владимиров, предизвикал подкрепата на внучката на Чарли Чаплин Джералдин под формата на обути бели кецове на закриването на Московския филмов фестивал през 2011 година. Целта на събитието е да осъществи диалог между българската киноиндустрия и италианската. В тази връзка в рамките на празничните дни е организирана среща на високо ниво с президента на EUROIMAGES за Италия Клаудио Сорентино, Генералния Директор на италианската агенция на авторите и издателите Гаетано Бландини, Директора на Дирекция кино към Министерство на културата на Италия Никола Борели, Президента на Асоциацията на киноразпространителите –област Лацио – Валтер Казини и българските кинотворци.

 

- Advertisement -