Писмо от БНР и „Кантус Фирмус“ АД до Бойко Борисов

- реклама -spot_img

Писмото, което БНР и „Кантус Фирмус“, изпратиха до г-н Бойко Борисов, министър-председател на република България, с копие до г-н Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите, г-н Вежди Рашидов, министър на културата и г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София:

 

17 януари 2012

София

До: Г-н  Бойко Борисов

Министър-председател на Република България

Копие: Г-н Симеон Дянков

Вицепремиер и министър на финансите на

Република България

Копие: Г-н Вежди Рашидов

Министър на културата на Република България

Копие: Г-жа Йорданка Фандъкова

Кмет на София

 

Уважаеми г-н Министър-председател,

През последния месец нарасна изключително   напрежението , свързано с  ръководството и начина на  управление на  концертна зала „България“. Това напрежение бе породено от несъгласувани действия на директора на Софийската филхармония, под чието управление е и концертен комплекс „България“.

Софийската филхармония е един от основните симфонични оркестри в София, който заедно с оркестрите на Българското национално радио и  Класик ФМ радио – представляван от „Кантус Фирмус“ АД,  съставляват важна част от палитрата на столичния музикален живот в областта на оркестровата музика.

И трите посочени организации осъществяват своите концертни сезони в зала „България“, която е единствената акустична зала в София, подходяща за този вид концерти. От съсредоточаването на две функции  (управление на Софийската филхармония и на зала „България“), възниква конфликт на интереси. Един от  конкурентите  в този сектор на музикалната култура се опитва да използва това като инструмент за влияние върху работата и резултатите на останалите конкуренти, с което драстично се накърнява общественият интерес.

Например, отказът на директора на зала „България“, който е и директор на Филхармонията, да осигури още  една билетна каса и повече места и начини за продажба на концертите на оркестрите на БНР, Класик ФМ,  Софийски солисти и др.,  е  доказателство за непазарни инструменти и некоректна творческа конкуренция. По този начин се ограничава възможността за привличане на по-голяма и по-разнообразна публика, за разширяване на репертоара и в крайна сметка се губи и икономическата целесъобразност.

През последните 12 години такава каса е имало и тя е функционирала успешно, което гарантира по-широк достъп на публиката и по-висока ефективност при използване на залата. Неслучайно още с построяването на зала „България” са изградени две отделни  каси.

Зала „България“ е културен паметник с общонационално значение. Може да се сравни със зала „Арена Армеец“, която се управлява от мениджърски екип , който по никакъв начин не е свързан с никой от столичните  тимове, нито с националните отбори. Същото се отнася и за националния стадион „Васил Левски“ ,  където ръководството е независимо от клубовете-конкуренти. ПФК „Левски“ не продава билетите  за мачовете на ЦСКА.

Драстичното увеличение на наема на зала „България“ тази година от 2 400 на 4 830 лв., бе обяснено с повишените разходи на залата за ток, необходим за новата климатична инсталация.

Идеята е обаче тези разходи да бъдат поети от конкурентите на Софийската филхармония, без да  се търси по-висока ефективност при използването на залата.

Смятаме, че икономически по-целесъобразно е  управлението на зала „България“  да се отдели от управлението   на Софийската филхармония.

Бихме предложили  в бъдеще, като се гарантира бюджетната издръжка на Софийската филхармония,  управлението на зала „България”  да се поеме  от борд, който да включва представители на правителствения, неправителствения и частния сектор. Този борд  би могъл да включва директора на Софийската филхармония, представители на  Министерството на културата, Столична община, Симфоничния оркестър на БНР, на „Кантус Фирмус” и  други заинтересовани страни, включително фондации -спонсори. Те биха могли да поемат и основната част от издръжката на залата.

В управата на залата може да се приложи  публично-частно партньорство, чрез което да се гарантира планираната приходна част в бюджета на Софийската филхармония.

 

С уважение:

Валери Тодоров

Генерален директор на

Българското национално радио

 

Васил Димитров

Изпълнителен директор на

„Кантус Фирмус“ АД

- реклама -spot_img