Оркестрите на Класик ФМ радио и БНР се обединяват за равноправно ползване на зала „България”.

- реклама -spot_img

 

Снимка Интернет

Във връзка с нарасналото напрежение около управлението на концертен комплекс „България“ и срещу забранатаза използване на отделна каса в сградата и разполагане на рекламни материали, „Кантус Фирмус”, представляващ оркестъра на Класик ФМ радио,  и Българското национално радио (БНР) организират протестна продажба на билети на специални цени за предстоящите концерти на оркестрите на Класик ФМ радио и БНР. Мирният протест ще се проведе в четвъртък между 15 и 17 ч. пред централния вход на зала „България“.

Подробна аргументация за появилия се проблем между оркестрите в София…

КАЗУСЪТ ЗАЛА „БЪЛГАРИЯ“

1.Какво е общото между нас?

В София има три симфонични оркестъра, които провеждат редовни, ежегодни концертни цикли в зала „България“. Това са оркестрите на Софийската филхармония, на Българското национално радио и на Класик ФМ радио.

Концертите на тези три оркестъра  създават голяма част от културно-музикалния облик  на столицата. Тези три оркестъра изпълняват симфонична музика и се стремят да привлекат на концертите си една и съща публика.

2. Кои са разликите между нас?

Софийската филхармония се субсидира от държавния бюджет и  управлението на зала „България“ й е поверено от страна на Министерството на културата.  Филхармонията не заплаща наем за това, че прави концертите и репетициите си в зала „България“.

Другите оркестри са наематели на залата и за да правят концерти там, заплащат  наем на своя конкурент – Филхармонията.

3. Проблемът

Софийската филхармония в лицето на своя директор, на практика е монополист в положението си на разпоредител на единствената в София акустична зала, в която може да се правят симфонични концерти.

Филхармонията провежда политика на нелоялна конкуренция спрямо останалите оркестри, продавайки билетите си за концерти на цена от 5 до 7 пъти под себестойността им.

Себестойността на редови симфоничен концерт с оркестър от 70 души и български солист и диригент  е не по-малко от 30 000 лв. Ако в залта от общо 1200 места се продадат 1000 билета, то цената на 1 билет трябва да е 30 лв.

Филхармонията продава билети на средна цена от 5-6 лв., което според закона за защита на конкуренцията е НЕЛОЯЛНА КОНКУРЕНЦИЯ.

„Продаването на стоки и услуги  за продължителен период от време на цени под себестойността им е нелоялна конкуренция“ – се казва в закона за конкуренцията в чл. 35.

Директорът на Софийската филхармония , използвайки  монополното си положение   на управител на зала „България“ осъществява рекет спрямо своите основни конкуренти и клиенти: Оркестрите на БНР и на Класик ФМ.

На 3 януари 2012г, наемът за провеждане на концерт в зала „България“ скочи от 2 400 лв.,

на 4 830 лв.

В съобщение до медиите директорът на Софийската филхармония г-н Явор Димитров обясни, че той има правото да определя наема на зала „България“.

За 2010г. (това са най пресните данни в сайта на Министерството на културата), Софийската филхармония е продавала средно по 304 билета на концерт със средна цена от 8 лв.

Това значи, че ако самата филхармония трябва да плати наем на залата в която прави концертите си и която отдава под наем на конкурентите си, С РЕЗУЛТАТА ОТ ПРОДАДЕНИ  БИЛЕТИ (2 423 ЛВ)  МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ДА ПЛАТИ САМО ПОЛОВИНАТА ОТ ОПРЕДЕЛЕНАТА ОТ ДИРЕКТОРА Й НАЕМНА ЦЕНА.  А какво остава, като се добавят основните разходи за концерта – заплащане на музикантите от оркестъра, солист и диригент.

С други думи: поведението на директора на филхармонията е антипазарно, когато става дума за цената на билети за концерт, защото продава билетите си на цена 5-6 пъти под себестойността на концерта. То е антипазарно и при определяне цената на наема на залата – в пъти над цената, която филхармонията би могла да плати.

КОНКРЕТНИЯТ ПОВОД ЗА ИЗБУХВАНЕ НА СКАНДАЛА е, че след като на 3 януари се обявиха новите високи наемни цени на зала „България“, директорът на филхармонията забрани на оркестрите на БНР и на Класик ФМ да продават билетите си на втората каса в залата. Нещо, което те правят от 12 години и заплащат наем от 1 300 лв. на месец  допълнително.

Първоначалното обяснение  бе, че в касата има влага, но тъй като тази влага съществува от години и касата е работила, тази причина не издържа, още повече след извършения генерален ремонт на залата да има влага…..

Два дни по-късно позицията на директора на филхармонията бе променена: “ Щом трябва да си изкарваме парите от продажба на билети, няма да пускаме вълка в кошарата си“…

Вълкът сме ние – конкурентите  на филхармонията и на практика клиентите, наемателите на кошарата.

Хем двоен наем, хем огрничаване на достъпа на публиката до нас и продажбата на билети!

В допълнение на това директорът Явор Димитров собственоръчно отстрани афишите за предстоящите концерти на двата оркестъра от витрините на залата, там, където публиката е свикнала да се информира.

4. КАКВО Е РЕШЕНИЕТО:

Управлението на зала „България“ да се отдели от това на Софийската филхармония. Залата е подарена на СОФИЯ през 1937г. от „Чиновническото застрахователно дружество“ за провеждане на концерти, балове и др. събития, които да радват и забавляват софиянци.

Столична община, която провежда последователна културна политика от години в София е най-подходяща за принципа на зала „България“. По този начин от една страна ще се облекчат разходите на Министерството на културата за залата, а от друга ще се създаде реална конкурентна среда и равни възможности за всички.

При наличието само на една зала за симфонични концерти  в София трябва да се осигурят равностойни възможности за ползването и от всички оркестри.

Министерството на културата трябва да преосмисли начина на дотиране на Софийската филхармония. Давайки по 50 лв. за всеки продаден от филхармонията билет на цена над

4 лв., привилегирова публиката на филхармонията, която купува билет на цена под себестойността на концертите. Публиката на останалите оркестри, които не получават от Министерството на културата субсидия за всеки билет  е  в дискриминация, заплащайки реалната цена на билетите за концерт.

Същевременно, този вид финансиране подкрепя само публиката, без да дава възможност и стимул на оркестрите да се развиват, да правят по-интересни програми, да канят известни солисти и диригенти, за да могат да продават продукцията си на реалната й стойност. По този начин оркестрите биха могли да се самофинансират отчасти, както се практикува в повечето страни.

Министерството на културата не е Министерството на държавната култура, а е Министерство на КУЛТУРАТА НА БЪЛГАРИЯ. Крайно време е да отвори широко очите си за тежкия проблем и да се отнася подобаващо с всички, които създават културния облик на страната ни, а не за едни да бъде майка, а за други мащеха.

Класик ФМ радио

- реклама -spot_img