„Пътуващо лятно кино”

- реклама -

Кампанията на БНТ1 „Пътуващо лятно кино” продължава

 

Кампанията на БНТ за възстановяване на летните кина в страната продължава и през септември. След изключителния успех на пътуващото лятно кино до момента и стотиците писма, които хората от цялата страна изпратиха, националната телевизия взе решение да продължи инициативата за връщане на хората в киносалоните под звездите. По време на обиколката през юли и август в БНТ бяха получени стотици писма на граждани, както и коментари и мнения на зрители в сайта, които искаха лятното кино да посети и техния град. Кампанията на БНТ1 обиколи 20 града, измина хиляди километри и над 10 000 човека гледаха филми под открито небе. В Пловдив, Бургас и Поморие се похвалиха с лятно кино, а в Кюстендил, Благоевград, Кърджали и Сливен обещаха да го възстановят. Във Варна си имат „лятно кино”, което обаче се използва за всичко друго, но не и за кино. В Балчик планират да изградят летен амфитеатър. Във Велико Търново строителството вече е започнало, а в Елена са по-напреднали – там остават само седалките. В Добрич и Разград още мислят по въпроса как и дали да върнат „киното на открито”, а референдумът по темата в Нови пазар завърши с категоричен резултат да имат ново лятно кино. В Горна Оряховица си припомниха, че и в летния театър може да се прожектират филми. Ловеч показа на всички останали, че лятното кино може да се случва и на крепост, а скоро и върху вода. Двете прожекции в София безспорно доказаха, че хората обичат киното, а летните сцени под звездите никога няма да останат празни.

 „Силата на този проект е в картината, която извади, защото емоцията е измерена с мечтата на всеки един човек, който присъстваше на прожекцията”, каза програмният директор на БНТ1 Севда Шишманова.  Неочаквано БНТ се превърна в медиатор в изследване на необходимостта от това, че хората имат нужда от своята културна инфраструктура, отбеляза Севда Шишманова.

 След тази богата равносметка и внимателна оценка на всички получени предложения от зрителите, БНТ1 обсъжда продължаването на кампанията. Направени са предложения към кметовете на общините Вършец, Враца, Монтана, Видин, Лом, Свищов, Русе, Силистра, Шумен, Попово. Очаква се техния отговор като БНТ1 има готовност от 10 септември да стартира втората част на „Пътуващо лятно кино”.

- реклама -