Пъстра трапеза (видео)

- реклама -

1 (9)Селото на Котоошу обра наградите за бабини гозби на „Пъстра трапеза“

За четвърта поредна година Джулюница посрещна кулинарния фестивал на шеф Пеньо Иванов

 

Родното село на най-прочутия българин в Азия – Калоян Махлянов-Котоошу, взе три награди в Националния фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град“, който се проведе за четвърта поредна година в Джулюница. В кулинарната надпревара за традиционни ястия Джулюница се изправи срещу силната конкуренция на Лясковец, Мерданя, Козаревец, Писарево, Добри дял и Бряговица. Празникът се организира съвместно от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7, фирма „Ивитал консулт”, община Лясковец, и читалище „Пробуждане-1896 с. Джулюница ”, и е част от националната кампания на А.Р.И.З.-7 за запазване и популяризиране на българските традиции. Джулюница бе поредната спирка на пътуващия кулинарен фестивал, който тази година празнува кръгъл юбилей – пет години от създаването си.

Журито в състав шеф Пеньо Иванов, Мария Маринова и журналиста Георги Баев, се оказа изключително затруднено в избора си на ястия, които да отличи. 6 големи и 7 поощрителни награди отидоха при майсторите, успели най-добре да приготвят български традиционни гозби.

Наградата за автентична рецепта бе присъдена на Пенсионерски клуб „Зора“-гр. Лясковец, за „Гювеч по лясковски“. За вкус бе отличен пенсионерски клуб от Лясковец – „Мазневска чешмичка“, които се представиха с „Чорба от лопуш“. Призът за оригинална рецепта отиде при Народно читалище „Земеделец 1899“ – с. Козаревец, за „Пълнена дюля с кайма“, а за десерт – „Палачинки  със сладко от диня“ – при с. Писарево. Журито хареса за наградата Етновизия за щанд аранжимента на домакините на фестивала от с. Джулюница, а отличието за визия отиде при с. Добри дял и техния „Пролетен козуначен венец“.

Поради изключително голямото разнообразие на ястия и участници, журито реши да присъди и 7 поощрителни награди. Те отидоха при: „Народно читалище „Земеделец 1899“ – с. Козаревец – за най-оригинален зеленчуков и карвинг щанд; с. Горско Ново село – за най-стара/традиционна рецепта-овче сирене; с. Бряговица – пресъздаване на ритуал „Коледна трапеза“; с. Мерданя – най-разнообразни ястия; с. Джулюница – сарми в лопушени листа и специална награда за американката Патриша Стайнър; с. Добри дял – най-екзотично представяне, за предястието „Пингвини“.

Празникът бе открит от шеф Пеньо Иванов, организатор на фестивала и майстор на най-вкусния боб, и от д-р Ивелина Гецова, кмет на община Лясковец, Георги Петров, заместник-кмет на община Лясковец, Мария Маринова, ръководител на проекта „Карвинг фестивал“ и Екатерина Москова, председател на читалище „Пробуждане-1896”.

Над 500 души изпълниха площада пред читалището в Джулюница, а за доброто настроение на гостите се погрижиха детска вокална група „Славейчета”, танцов състав „Палитра” с.Джулюница, група за стари градски песни „Пей сърце“, танцов клуб „Палитра”, група за автентичен фолклор „Извор от Родопа” към читалище „Пробуждане-1902”село Горско ново село с ръководител Росица Стефанова, Пенка Ненова от клуб „Самодейци” към читалище „П.Р.Славейков”-село Добри дял, фолклорна група „Росна китка“-с. Бряговица,  група за изворен фолклор при клуб на пенсионера „Янтра 96“-с. Писарево и Петър Георгиев.

Победителка в надпреварата за надяждане с боб стана 11-годишната Теодора Тодорова, а в това с кисело мляко – но с вилица конкуренцията надви Христо Кенарев на 10 г. На професионалната кухня на шеф Иванов се изявиха и младите кулинари Доника Рашева и Александра Дончева от Джулюница, които приготвиха „Стара баница от хляб“, предястие „Дон Домат“ и пълнени тиквички.

Следващото издание на фестивала е в София на 15 юни, ще се проведе празникът „Хороводци и хоротропци на Пъстра трапеза“. Той ще бъде на Лятната сцена в Борисовата градина в столицата.

(СНИМКИ – ТУК)

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Жан-Жак Ано е почетен председател на Синелибри 2020

Задава се шестото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри, който и тази година няма да разочарова ценителите на първокласното кино. Освен че предвижда стегната...

Звезди пеят за благотворителната гала на Строителните Оскари

Търг с картини на стари майстори ще подкрепи SOS Детски Селища България Легенди на поп музиката ще пеят по време на гала-вечерта за десетото...

Ричард Алибегов: С намаляването на ДДС-то за заведенията премиерът спаси 70% от бранша от фалит

„Няма да има повторно затваряне на заведенията заради повишаващия се брой заболели от коронавируса в последните дни“, това заяви в предаването „Европа сутрин“ председателят...

Задръстване край Бургас заради катастрофа – 27.09.2020

Материалът Задръстване край Бургас заради катастрофа – 27.09.2020 е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

169 са новите случаи на коронавирус в България, няма починали жертви на заразата

169 са новите случаи на коронавирус у нас, регистрирани през последното денонощие. Направените писиар тестове са 2710 PCR, сочат данните на Единния информационен портал....

Земетресение от над 5 по Рихтер се усети и в България тази нощ

Земетресение в Егейско море с магнитуд 5,2 по Рихтер се усети и в България тази нощ около 2 часа. Епицентърът на земетръса с магнитуд от...