Немец помага на роми от гетото

- реклама -spot_img

Немец помага на роми от гетото Немец помага на роми от гетото в „Малки истории”

 

На 20 март предаването показва един ден от живота на Соня. Тя е чистачка в университета и отглежда сама двете си деца. Парите не достигат, но тя е доволна от живота, защото Господ бди над нея.

В сряда зрителите ще видят историята на Франк Абас – германец, който живее в центъра на циганската махала на кв. Владиславово в град Варна, за да помага на ромите да се интегрират. През 2004 г. бившият спедитор попада случайно в ромското гето и остава потресен от мизерията, в която живеят хората. Франк решава на всяка цена да помогне на ромите и остава при тях. Създава собствен образователен модел, който копира йерархическата структура на ромското общество, където по-големите деца помагат в обучението на братята и сестрите си и по този начин се научават да четат и пишат. Ромите от махалата вече разпознават Франк като свой събрат и благодетел. На въпроса докога ще живее в гетото, той отговаря „Докато не го разрушим”.

На 22 март предаването пренася зрителите в родопското село Рибново, където периодично се разгаря някакъв скандал. Последният случай беше конфликтът през януари 2012 г. между имама и директора на училището. Поводът – липсата на часове по ислям в училище. Директорът Манчо Джуркин разказва за този конфликт и покрай него за собствения си път, за особеностите и колорита на местното население, за трудноразбираемата от останалите българи дума „помаци” и необходимостта от взаиморазбиране.

В петък „Малки истории” е посветено на Дани, дете с аутизъм. Предаването ще разкаже за трудностите, пред които са изправени родителите на деца с аутизъм, за техния свят и техните мечти.

 

 

„Малки истории” от понеделник до петък, 17:45 часа, БНТ1!

- реклама -spot_img