Навътре

- реклама -

Представяне на книгата „Навътре“ на Стефан Иванов
Навътре

Представянето на книгата „Навътре“ (издателство за поезия „Да“) ще бъде на 1 декември, понеделник, 19.30 часа в Театрална работилница „Сфумато“.

Редактор на книгата е Марин Бодаков.
Оформлението и фотографиите са на Яна Лозева.

В представянето ще участват – Силвия Чолева, Марин Бодаков, Иглика Василева, Радослав Чичев, Маргита Гошева, Петър Мелтев, Елена Димитрова, Лилия Гелева, Антонио Димитриевски, Дария Симеонова, Насо Русков, Алиса Атанасова, Христо Петков и
Георги Георгиев (група Остава).

Входът е свободен.

Стефан Иванов (1986, София) е автор на стихосбирките „4 секунди лилаво” (2003), „Гинсбърг срещу Буковски в публиката” (2004) и „Списъци” (2009), за която е номиниран за Националната награда за поезия „Иван Николов“. Носител е на наградата „София: Поетики“ (2011). Съавтор е, заедно с Иван Добчев, на пиесата „Медея – майка ми“, спечелила „Икар“ (2013) за най-добро представление. Пиесата му „Между празниците“ е номинирана за „Икар“ (2014) за драматургия.

За „Навътре“ от Стефан Иванов:

Текстовете в книгата са осемдесет и девет. Писани са в продължение на пет години.
Те са реакции. Спрямо очарования и приятелства, гледки и случки, влюбвания, възхищение и вслушвания. Те са ръкопляскане и благодарност. Но те са и разочарования. Тъга заради детски домове, лагери за бежанци, убийства, самоубийства, протести, погребения. Поезията е инстинкт за неприспособимост, битка за дъх. Спрямо мъглата, която поглъща всичко. Убеден съм, че свободата не е прасе. И спрямо всичко токсично, което те кара да излезеш извън кожата си. Извън зоната си на комфорт. Агресия, расизъм, неадекватна политика, сексизъм, малодушие, лежерен конформизъм, мърлящина, нагло незнание, бездействие, безотговорност, четворни стандарти. Неща, които неизбежно приемаш навътре. Писането помага да не съм удавник. Надявам се да помага и на някой друг. Навътре е копнеж за дълбочина. За споделено мълчание.

Харесва ми книгата на Стефан Иванов: реална другост в делнично-празничен-всякакъв свят. В него – и въпреки него. Окуражаващо е, чисто е.

Екатерина Йосифова

Лирическият почерк на Стефан Иванов поразява като особено адекватен на кризите на съвременния човек, технологично разтворен в множество пресичащи се мрежи, без това разтваряне да предлага лек срещу ранимостта на едно „навътре”, което парадоксално се е оказало извадено навън, оголено, лишено от опора. В тези мрежи, интерфейс на вътрешно и външно, Стефан Иванов улавя както съкровено-интимното, така и социалното и политическото, като по този начин включва в орбитата на собствения си опит големите диалози на българската и световната поезия.

Миглена Николчина

Книгата може да се намери в „Български книжици“ в градинката на Кристал, в книжарница „Нисим“ на бул. Васил Левски 59 и в книжарница „Бук“ на ул. Цар Асен 36.

Цена 10 лв.

- реклама -