Най-добрите американски мюзикъли на сцената в зала „България“

- реклама -spot_img

В рамките на цикъла „Музиката на Америка“ тази сряда, българската публика ще чуе откъси от „Кабаре“, „Уестсайдска история“, „Хелоу Доли“ и още много

Откъси от най-добрите американски мюзикъли ще звучат тази сряда (25 април) в зала „България“. Концертът под надслов Hello, Broadway! е част от цикъла „Музиката на Америка“, който „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“ организират. В интерпретацията на Класик ФМ М-Тел оркестър с диригент Юли Дамянов българската публика ще чуе откъси от култовите мюзикъли „Уестсайдска история“, „Хелоу Доли“, „Моята прекрасна лейди“, „Кабаре“ и др. Специално участие в концерта ще вземат големия български певец Орлин Горанов, оперните прими Олга Михайлова-Динова и Даниела Димова, както и Хора на Класик ФМ радио. Програмата ще бъде представена и във Варна със същите солисти и оркестъра и хора на Варненската опера на 4 май, като част от Европейския музикален фестивал.

 

Мюзикълите, включени в програмата Hеllo, Broadway! са образци на хитови постановки на „Бродуей“ с последвала блестяща филмова реализация, която още повече допринася за популярността на музиката. „Има много бъдеще в жанра мюзикъл, който тепърва набира скорост в България. Той е страшно ефектен, а музиката е изключително красива“, споделя Орлин Горанов в интервю пред Класик ФМ радио. „Това е събитие за културната общественост на София“, допълва певицата Олга Михайлова-Динова.

 

„Моята прекрасна лейди“ се счита за един от най-успешните американски мюзикъли в историята на театъра. Автор на музиката е Фредерик Лоу, който заедно с американския поет и либретист Алън Джей Лърнър създават творбата по известната пиеса на Бърнард Шоу „Пигмалион“. Мюзикълът е поставен през 1956 г. на Бродуей, като постига рекорд за най-много представления на една постановка в историята на театъра. Представлението е поставено и в Лондон, също с огромен успех, а през 1964 г. излиза и филмът със същото заглавие, с незабравимите Одри Хепбърн и Рекс Харисън.  Както постановките, така и филмът са отличени с многобройни награди, а „Моята прекрасна лейди“ е наречен „перфектния мюзикъл“. По време на концерта на 25 април ще бъде представена песента Wouldn’t It Be Loverly? от мюзикъла „Моята прекрасна лейди“ в изпълнение на Даниела Димова.

 

Само една година след шедьовъра на Лоу и Лърнър, на Бродуей е представен друг мюзикъл, който отваря нова страница в жанра – „Уестсайдска история“ от Ленард Бърнстейн. Постановката е по либрето на Артър Лорънс, а текстът на песните е от Стивън Зондхайм. Действието на мюзикъла е по безсмъртната трагедия на Шекспир “Ромео и Жулиета”, пренесено в съвременни условия – Ню Йорк през 50-те години на 20-ти век. Спектакълът се превръща в голям хит със 732 представления за по-малко от две години, а след завръщането си в Ню Йорк през 1960 г. пиесата е играна още 253 пъти, след което през 1961.г е заснет игралния филм. Пет песни от „Уестсайдска история“ влизат в програмата на концерта тази сряда, това са: I Feel Pretty, One Hand, One Heart, Maria, Tonight и America.

 

Мюзикълът „Кабаре“, подобно на „Моята прекрасна лейди“ и „Уестсайдска история“,   съдържа две от важните съставки за успешна творба в жанра – класическа литературна основа и първокласна музика. „Кабаре“ е създаден по пиесата I Am a Camera от Джон ван Дратен, вдъхновена от своя страна от новелата на Кристофър Ишъруд Goodbye to Berlin. Музиката е от Джон Кандър, а автор на стиховете е Фред Еб. Постановката на Бродуей е представена през 1966 г. и след големия ѝ успех е пресъздадена и на филмова лента през 1972 г. със звездното участие на Лайза Минели. В зала „България“ в изпълнението на Даниела Димова ще бъдат представени песните от мюзикъла – Maybe This Time и Mein Herr.

 

Програмата Hеllo, Broadway! е допълнена и от песните Summertime от безсмъртната опера на Гершуин „Порги и Бес“, Hello Dolly! от едноименния мюзикъл на Джери Хърман и Singing in the rain от Игнасио Хърб Браун из едноименния филм  от 1952 г.

 

Билети за предстоящия концерт от цикъла „Музиката на Америка“ могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ на цени от 10 до 35 лева.

25 април 2012, сряда, зала „България”, 19:30

Hello, Broаdway!

 

ЛЕНАРД БЪРНСТЕЙН (1918 – 1990)

Увертюра „Кандид“

I Feel Pretty от „Уестсайдска история“

Солист: Олга МИХАЙЛОВА – ДИНОВА, женски хор

ФРЕДЕРИК ЛОУИ (1901 – 1988)

Wouldn’t It Be Loverly? от „Моята прекрасна лейди“

Солист: Даниела ДИМОВА, мъжки хор

ИГНАСИО ХЪРБ БРАУН (1896 – 1964)

Singing in the Rain

Солист: Орлин ГОРАНОВ

ЛЕНАРД БЪРНСТЕЙН (1918 – 1990)

One Hand, One Heart от „Уестсайдска история“

Солисти: Орлин ГОРАНОВ, Даниела ДИМОВА

ДЖОН КАНДЪР (1927)

Maybe This Time от „Кабаре“

Солист: Даниела ДИМОВА, смесен хор

ДЖЕРИ ХЪРМАН (1931)

Hello, Dolly! от„Здравей, Доли!“

Солист: Олга МИХАЙЛОВА – ДИНОВА, смесен хор

 

Пауза

 

ДЖОРДЖ ГЕРШУИН (1898 – 1937)

„Кубинска увертюра“

Summertime от „Порги и Бес“

Солист: Олга МИХАЙЛОВА – ДИНОВА

ДЖОН КАНДЪР (1927)

Mein Herr от „Кабаре“

Солист: Даниела ДИМОВА

ЛЕНАРД БЪРНСТЕЙН (1918 – 1990)

Из „Уестсайдска история“

Maria

Солист: Орлин ГОРАНОВ

Tonight

Солисти: Орлин ГОРАНОВ, Олга МИХАЙЛОВА ДИНОВА

America

Солисти: Даниела ДИМОВА, Олга МИХАЙЛОВА – ДИНОВА, женски хор

 

Класик ФМ М-Тел оркестър

Хор на Класик ФМ радио с диригент Теодора ПАВЛОВИЧ

Диригент: Юли ДАМЯНОВ

- реклама -spot_img