Надя Обретенова със “Студени следи”

- реклама -spot_img

Новото авторско предаване на журналиста от БНТ Надя Обретенова „Студени следи” по БНТ отваря забравени досиета

Новото авторско предаване на журналиста от БНТ Надя Обретенова представя забавени съдебни дела, нерешени случаи, които съсипват човешки съдби, неразкрити или забравени престъпления. В България по принцип съдебната система работи бавно, а когато едно дело не се решава дълго, това означава, че държавата се отказва от правосъдието. Поради тази причина хората с години чакат възмездие, а други лежат в затворите без присъди, а след това съдят държавата в Страсбург и получават обезщетение. Стига се и до абсурди, при които престъпници са финансово компенсирани, само защото прокуратурата и съдът са действали мудно.
Мисията на БНТ като обществена медия е да показва недостатъците в правораздаването, още повече, че тази сфера е една от най-критикуваните в годишните доклади на Европейската комисия. Неведнъж авторката провокира общественото мнение с документални филми за подобни случаи и това е една от причините те да бъдат обединени в предаването „Студени следи”. Темите, които зрителите видяха в документалните филми „Присъда: невинен” за тройното убийство в столичния квартал „Гео Милев” преди 14 години, за което все още няма осъден; „Деси: търси се” – за отвлеченото момиче във Видин през 2002 г., дело, което все още не е влязло в съда, са само част от студените досиета, които екипът на предаването отваря. Журналистката Надя Обретенова от години прави разследвания по горещи криминални теми и забавени съдебни дела. За работата си многократно е получавала отличия – наградата на Фондация „Гардиън” за разследваща журналистика, Годишната награда на СБЖ, Специална награда на Международния фестивал „ДетективФест” в Москва и т.н.
Предаването „Студени следи” ще се излъчва всяка неделя от 19.00 ч. В него освен документална част ще има и разговори с най-точните хора, от които зависи решаването на конкретния случай. Разговорите в студиото ще са подчинени на основната цел на екипа да получи отговор на въпроса – защо случаят е попаднал в категорията „Студени следи”. Всеки път предаването освен общественото мнение, ще провокира и тези, от които зависи бързото решаване на всеки случай. За екипа на „Студени следи” няма малко и голямо дело и всеки нерешен случай е важен .
Водещ на предаването е Надя Обретенова, а в екипа работят репортерите: Росен Цветков, Десислава Маркова, Екатерина Анева, Цвета Младенова. Режисьор на проекта е Елвира Илиева, анимацията и специалните ефекти са поверени на Петко Якимов. Художникът Пламен Желязков ще дорисува историите, по които няма документални кадри. Възстановките ще снимат едни от най-добрите оператори на БНТ.

Не пропускайте „Студени следи” на 20 май от 19.00 ч. само по БНТ1!

- реклама -spot_img