МУЗИКАНТ ОТ РАНГА НА ПАГАНИНИ С КОНЦЕРТ В НДК

- реклама -spot_img

 

10 късметлии ще могат да се срещнат със световната сензация 

Камерън Карпентър зад сцената преди концерта

Cameron Carpenter - 1 (3)

“Лошото момче на органа” Камерън Карпентър е най-известният органист в света и единственият с номинация за “ГРАМИ”. Той идва за първия си концерт в България на 14 юни в зала 1 на НДК. Известен e с това, че винаги излиза на сцената със своите специални обувки – те трябва да са непременно удобни и меки, за да може да “танцува” с лекота по педалите на органа. А колкото по-бляскави са – толкова по-добре, като често за дизайна им се грижи самият музикант.

Номинацията за ГРАМИ” идва след соло албума “Revolutionary” през  2008 г., когато световната музика преоткрива модерното звечене на органа. Изключителен виртуоз, композитор и екстравагантен шоумен, който е обиколил многобройни авторитетни музикални сцени (включително Берлинска филхармония), Камерън Карпентър пристига в София със своя уникален дигитален орган. Инструментът e лично проектиран от Карпентър и специално изработен за него от пионерите в бранша “Marshall & Ogletree”. Това е единственият подобен в орган в света, който позволява на музиканта да пътува и да изнася концерти навсякъде.

“Бунтарят” Камерън Карпентър ще представи в София “ALL IS VANITY” – специална програма в две части, с произведения на Бах, Шостакович, Шопен и др., а също и свои авторски парчета Карпентър (“Парафрази и аранжименти на песни” от Дж. Гершуин до П. Клайн и “Музика за един въображаем филм”). Именно последната, той представи за първи път през март 2014 г. в Lincoln CenterNew York насветовната премиера на уникалния тур-орган.

Единствен по рода си като дизайн, размери и технически характеристики, дигиталният орган съчетава в себе си класиката със съвременното звучене, добавяйки новаторска художествена стойност по време на изпълненията. Инструментът е сбъднатата мечта на колоритния музикант, който от сцената успява да счупи клишетата и да ви потопи в съвършено нова вселена от емоции. Дигиталният орган пътува, разпределен на части в два огромни тира от по над 7 тона, а сглобяването му на сцената отнема половин работен ден.

Билетите за концерта на Камерън Карпентър на 14 юни в зала 1 на НДК са с цени от 30 до 100 лв.Могат да бъдат закупени от касата на Билетен център в НДК и ексклузивно в мрежатa на Ticketportal.bg, както и касите на зала “Арена Армеец”, верига магазини на Office1Superstore, Booktrading, книжен център “Гринуич”, магазини “На Тъмно”.

Организаторите ще изтеглят с томбола на случаен принцип 10 билета, чиито притежатели ще имат възможност да се запознаят и да разговарят със звездата, да надникнат зад сценатапреди концерта и да отнесат със себе си за спомен снимка с Карпентър и негов автограф.

ПОВЕЧЕ ЗА КАМЕРЪН КАРПЕНТЪР:

32-годишният американски композитор и органист, роден в Пенсилвания, започва кариерата си като дете – чудо на клавирните инструменти още на 11-годишна възраст. През 2006 г. получава магистърска степен в “The Juilliard School” в New York с над 100 композиции за орган върху известни произведения от Малер, Бах, Шуман, Шуберт, Рахманинов. Следва бляскава кариера на органист, покорявайки най-големите световни зали (“Royal Albert Hall”, “Gewandhaus” в Лайпциг,” Melbourne Town Hall”, “Tschaikowsky Hall” в Москва, “Davies Hall” в Сан Франциско и др). Освен в класически симфонични концерти, често си партнира с джаз и поп музиканти Високо ценен от критиката и публиката, той се отличава със своя талант, нестандартно излъчване и чар, съчетавайки виртуозност в изпълнението, изключителна артистичност, екстравагантна визия и собствен стил. С “изваждането на органа” извън пределите на църквата и концертните зали, младият музикант печели допълнителен брой фенове и става още по-търсен и популярен, особено сред младите. През 2008 г. той става и първият в света органист с номинация за най-престижната музикална награда “Грами” с албума си  “Revolutionary”.

С милиони гледания в Youtube, блестящи участия в най – големите радиа и телевизии, интервюта и корици в най-авторитетните медии по света, със сигурност няма да сбъркаме, ако кажем, че супер звездата Камерън Карпентър е сред най-талантливите съвременни музиканти. 

 “…Камерън Карпентър може би е най-близо до определението “виртуозен музикален шоумен”, каквито са били Лист или Паганини за времето си. Под кипящия Карпентър се крие дълбок, сериозен музикант, който композира, интерпретира и прецизира звука на своя инструмент с рядко майсторство…” Washington Post, Tom Huizenga, 15.04.2014.

- реклама -spot_img