МАГИЧНА МОЩ

- реклама -spot_img

 

МАГИЧНА МОЩ

МАГИЧНА МОЩ

Фентъзи спектакъл от Роберто Агире-Сакаса

(учебна продукция)

 Премиера

  20 март 2015, 18:30 ч.

Университетски театър

  Режисьор: Ева Волицер

Мултимедийна сценография: Елена Петрова, Владимир Грънчаров

Костюми: Яна Дворецка

Хореография: Анна Пампулова

Пластика: Иван Недялков

 

 Участват: Елена Манолова, Любомир Джустров, Константина Челебиева, Габриела Станкова, Тодор Атанасов, Михаил Димитров, Соня Хоанг, Атанас Монов, Димо Иванов, Мариян Димитров, Даниела Филипова, Виктория Симеонова, Марияна Дончева – студенти от департамент „Театър“ на НБУ.

 Необикновеното в пиесата „Магична мощ” е преплитането на герои от драматургичния романс „Бурята” на Уилям Шекспир (Просперо, Миранда, Ариел, Калибан) с персонажи на съвременни момичета и момчета. Участват и герои от други пиеси като древногръцките Фурии, Кай Марций Кориолан („Кориолан“)  и  Шейлок („Венецианският търговец”).

Мощта на таланта, мощта на  думите  се разгръщат в сблъсъка между магьосника Просперо и съвременното момиче Мелани, което има магическата способност да вдъхва живот на герои от театрални текстове. В противопоставянето между доброто и злото се включват както образи от пиеси, така и съвременни  жизнени и очарователни характери като плажния спасител Чет. В спектакъла ярко, динамично и с лекота се редуват  местата на действие: Островът на Просперо, съвременната книжарница на Шейлок, нощен клуб Дионисий, плаж на края на града.

Жанрът на спектакъла е екшън-фентъзи със завладяващ ритъм, искрящ хумор и експресивни драматични моменти. Фантазният характер на пиесата е свързан с магията, с науката и с тяхното преплитане.

Спектакълът е изключително предизвикателство за младите актьори. Той съчетава синтетични изразни средства: текст, пластика, сценични боеве, хореография. Искрящият хумор е едно от основните му достойнства. Актьорите дипломанти  успяват да  изградят оригинални и запомнящи се характери, като постигат забавата и иронията, но също лириката и драматизма на текста. Приятелството, любовта, доброто, красотата на живота са посланията на този ярък спектакъл. Мултимедийната сценография с визуални ефекти в 3D формат създава впечатляваща сценична среда и завършен образ на фантазната характеристика на спектакъла. Представлението  запленява и се гледа на един дъх.

Роберто-Агира Сакаса е изключително успешен млад американски драматург, сценарист и писател (роден 1973 г.) Завършил е Университета Йейл. Автор е на повече от десет пиеси, сценарист е на редица успешни телевизионни комедийни сериали и игрални филми, както и на художествени книги. Пиесата „Магична мощ” е поставена за първи път в театъра на Университета Йейл. Има няколко реализации в различни театри.

- реклама -spot_img