Милена Фучеджиева и БНТ

- реклама -

Отворено писмо до генералния директор на БНТ г-жа Вяра Анкова

 
От Милена Фучеджиева
 
Уважаема г-жо Анкова,
 
Много неприятно ми е да пиша това писмо, но съм изправена пред безизходица и смятам, че точно Вие сте човекът, към когото трябва да се обърна.
Сигурна съм, че сте чели мои неща много преди да стана сценарист на „7 часа разлика“. Може да сте гледала и постановки по мои пиеси. Вероятно сте попадали и на мои коментари в интернет, по различни телевизии, между които винаги е била и БНТ. Изведнъж обаче нещо се промени в отношението на ръководената от Вас телевизия към  мен. Наясно съм с практиката на отделните телевизии да не дават трибуна на лицата от конкуренцията, но те винаги са актьори. Случаят, за който Ви пиша е малко по-особен – беше мината границата, което превръща поведението на БНТ към мен в цензура.
За последната година съм била канена да участвам в 3 предавания на ръководената от Вас телевизия. Няма да цитирам имена, защото не искам никой да загуби работата си. Обаждат ми се прелюбезно от БНТ с покана за участие. След няколко часа същите тези хора притеснено ми се извиняват за това, че трябва да оттеглят поканата си, защото съм персона нон-грата в БНТ. Смятах да не повдигам въпроса, защото има предостатъчно телевизии и места където съм желана. В никакъв случай не става дума за наранено его, но не мога да отмина липсата на професионална етика и морал в обществената телевизия.
Тази година, през февруари, излезе спектакълът на Мила Искренова „Дневникът на Дракула“. Моите текстове са гръбнакът на елегантната смесица от театър и балет, създадена от Мила Искренова. Актьорите, изговарящи тези текстове са Деян Донков и Биляна Петринска. Когато излезе премиерата, очаквано БНТ направи репортаж за представлението. Бях изключително неприятно изненадана да видя, че името ми не беше споменато като автор на текстовете. Всички други бяха изброени, но Милена Фучеджиева просто я нямаше. Можете да намерите репортажа в архива си.
Преди няколко дни получих поредното извинително обаждане от Ваш служител, който за пореден път сподели, че ИМА ЗАБРАНА ДА СЕ ПОЯВЯВАМ ПО БНТ и зад тази забрана стои Програмният директор  Севда Шишманова. Едно е да има забрана за появяването ми по БНТ, съвсем друго е името ми да бъде умишлено зачерквано като съавтор на произведения на изкуството. Аз съм била писател и обществена фигура преди да имам нещо общо с БТВ и „7 часа разлика“ и ще бъда такава до края на живота си. Ако причината името ми да бъде трито е това, че работих /не на щат и не по договор, защото договорът ми беше с Маги Халваджиян/ върху конкурентен сериал на тези на БНТ, това е повече от несериозно. Не реагирах на този прецедент през февруари, защото не исках да развалям настроението на Мила Искренова, но след поредната „отканена“ покана от страна на БНТ, смятам, че Вие, г-жо Анкова, трябва да сте наясно какво се случва.
БНТ е обществена, а не частна телевизия, която се финансира и от моите данъци. Никой, дори и г-ца Шишманова, няма право да слага хора в черни списъци. Пишейки това писмо се чувствам, неочаквано и непредвидено от мен, като някакъв цензуриран дисидент. Личното отношение /с нищо непроковокирано от мен/на Севда Шишманова  не може да бъде повод за цензура и то  в телевизията, която принадлежи на българската държава и народ.
Предлагам Ви следното: понеже явно все още има хора в БНТ, които не са наясно, че името ми е в черния списък, моля разлепете из коридорите на телевизията обяви, на които пише: „Участието на Милена Фучеджиева в предавания на БНТ е строго забранено по лични причини на ръководството. Ако я поканите, ще бъдете уволнени.“
Понякога „идеологията“ на липсата на възпитание може да бъде не по-малко опасна от идеологията на отминалите времена. Оказа се, че по време на демокрация има цензура и аз съм нейна жертва.
За мен това писмо е повод да обърна внимание на всички телевизии, че конкуренцията между тях вече добива неприятни размери. Творците, участващи в предаванията им, не са крепостни селяни. Нито пък има телевизия, която плаща толкова добре на писателите и артистите, че да се държи като Метро Голдуин Майер или Парамаунт в златното време на Холивуд, когато звездите са били „собственост“ на студията. Не познавам забогатял актьор, режисьор или сценарист в България.
Г-жо Анкова, моля да ме извините за неприятното писмо, защото съм убедена, че не Вие сте  виновна за проблема. Не очаквам чудеса, нито пък го правя за да търся поле за изява. Не желая повече да мълча за несправедливостта, защото е обществена тайна, че такива неща се случват не само с мен. Нямам какво да губя, и това е определено прекрасно, защото истината може да бъде казана без никакви задръжки.
 
С уважение,
 
 
Милена Фучеджиева
 
София
10-12-2012
ОТГОВОР НА БНТ И КОМЕНТАР НА МИЛЕНА ФУЧЕДЖИЕВА
 “Българската национална телевизия е институция, която обществените функции задължават да отразява значими обществени и културни събития. Телевизията, която единствена в национален ефир има ежедневни културни предавания е доказала със своите проекти и формати, че има последователна политика за представяне на българските творци и техните постижения.
 
Екипите на предаванията имат своя редакционна независимост и право на избор относно темите и гостите, които са част от тяхната професионална оценка. Госпожа Фучеджиева е гостувала в следните предавания на БНТ: „Животът и други неща”, „Малки истории”, „Жените с Марта”, „Закуска с Милена Фучеджиева”, „Денят започва” – за назначението на Шкумбата в Чикаго, „Денис и приятели”, „Часът на зрителите”, „Отблизо с Мира”, „Полет над нощта”, „Спирит енд Спирит” – представяне на книга. ” 
 
Милена:
“Този отговор обаче не обяснява защо са оттегляни поканите от предаванията, които са се опитвали да ме канят в последната 1 година, нито защо името ми е пропуснато в репортаж за представление с мои текстове. отговорът е изпратен до информационните агенции, които са публикували писмото ми. благодаря на медиите, които са го разпространили.
нищо ново не научих:))) “
Източник: http://milenafuchedjieva.blogspot.com
- реклама -
Previous articleСъбуди се
Next articleБар Rock IT