Корабът на Рез

0
46

БНТ„КОРАБЪТ НА РЕЗ” СЕ ЗАВРЪЩА В ЕФИРА НА БНТ С ВТОРИ СЕЗОН

 

В неделя (27 април) документалната поредица «Коръбът на Рез» се завръща с втори сезон в ефира на БНТ1. Проектът е под патронажа на ЮНЕСКО и новият сезон отново ще съдържа шест едночасови филма. Пътешествието назад във времето ще продължи за зрителите на БНТ. Те ще се запознаят с интересни факти за тракийското мореплаване, ще видят мащабни исторически възстановки, включващи информация за бита и уменията на древните моряци по корабоплаване, гмуркане и риболов.
Уникалната поредица на БНТ1 обединява учени, археолози, еколози и ентусиасти, които плават с древния кораб по пътя на траките към Троя. В екипа се включва и акад.Антон Дончев. Авторът на романа «Време разделно» коментира: «Когато преди година споделиха с мен идеята да бъде възкресен и пуснат по вода древен тракийски кораб аз бях сигурен, че това е невъзможно. Невъзможно, докато не го видях с очите си».
Корабът е главният от морската флотилия на цар Резос, наречен от Омир „божественият повелител на конете и водата”, посветен на пристигането на траките в битката за Троя.
Мащабният проект по реконструкцията на бойния тракийски кораб на Рез, започна преди няколко години, като основната част от корпуса му беше завършена на открито в старопланинското село Боженица-Ботевградско.
Автор и режисьор на идейния проект е Атанас Димитров. Той е възпитаник на Художествената гимназия „Проф.Илия Петров”, където най-често е рисувал морски пейзажи. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ, после и режисура.

Гледайте „Корабът на Рез” всяка неделя от 19:00 часа по БНТ1.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.