Имало едно време у дома – изложба

Имало едно време у дома

Имало едно време у домаИмало едно време у дома – изложба

Изложба за едно малко позабравено и поизмислено „едно време”, когато да се задомиш е означавало да създадеш семейство, когато вкъщи е имало къщи, когато голяма част от покъщнината е била домашно направена и когато къщата е била закриляна от домашен дух, стопан. Безвъзвратно изчезналият свят на традиционния селски дом обаче не принадлежи само на музея – някои от традиционните домашни „технологии” продължават да битуват в настоящето под една или друга форма: в уменията ни да изработим сами мебели и предмети за дома, да опечем питка, да наберем и изсушим билки, да изплетем шал, да поиграем на жмичка.

Идеята на експозицията е да покаже и разкаже по интерактивен и интересен за съвременния човек начин технологията на „производство” на традиционния дом – от строежа на къщата и огнището, през изработването на някои знакови предмети от домашната покъщнина и приготвянето на хляба, до характерните домашни женски и мъжки занятия и детските игри. Акцентът при представянето са както специфичните технологични техники и процеси със съответните суровини, материали и инструменти, така и свързаните с тях народни вярвания, обредни практики, словесен и музикален фолклор.

За да пътуваме в „чуждата страна” на миналото, понякога ни е нужен и речник, защото заедно със самите предмети, в забрава потъват и думите, с които ги означаваме. Посетителите на изложбата ще научат що е то подница, за какво се използва маганът, как се наричат частите на стана и какво означава „По ветънчикън вета чудна чупела” в превод от мещренски – тайния дюлгерски говор. Гостите на Етнографския музей ще научат още как се прави кирпич, защо не бива да се подава нищо през прага, трудно ли е да носиш кобилица с менци пълни с вода, как се тъче на хоризонтален стан, как се прави разминат бод, какви природни материали са използвали прабабите ни, за да обагрят вълната в червено, на колко игли се плетат чорапи, как се приготвя домашен сапун и как се играе на ашици.

Заповядайте със семейството си, приятелите или просто, когато имате малко свободно време!

- Advertisement -