Къде са лопатите и мускулите на Варна?

бедствие във варна

 

От поредицата – Зрителски мисли. Гледаме телевизия и си мислим.

 

Варна, Добрич, наводнения, бедствия. Трагедията е голяма. Но с дните изникват все повече въпроси. Кой ги задава, кой отговаря е все едно, защото така или иначе, по традиция отговорите ще се забравят във времето. Има примери.
Но все пак малко битовизъм… Къде са лопатите на Варна и региона? Защо трябва от единия край на България да се пращат лопати в другия край? Там няма лопати ли?

Държавата няма как да се организира, вече няколко дни, за да прати лопати, техника и мъже?!

ФИРМИТЕ

Варна – градът на ТИМ. Къде са яките мъже? Нали в нашата държава само престъпността ни е организирана. Но явно вече и една свястна мафия не може да си направим и няма организирана престъпност, а само треторазрядни калпазани. Дискотеките са пълни с мускулести мъже, пък когато е нужна мъжка сила – такава почти няма.
Нека БТВ, Нова ТВ, ТВ7 и т.н да обиколят фитнес залите и заведенията тези дни и да попитат, ако има кой, за доброволци. А защо не и охранителните фирми.

ДЪРЖАВАТА

Какво взеха със себе си политиците тръгвайки за Варна? Отидоха с празни ръце и приказки.
Нова ТВ организира събирането на средства, БТВ организира хора и техника, а президентът ни се разходи из бедстващите райони и раздаде, най-вероятно, празни обещания. Дори за малко щял да остане без ботуши. А защо е тръгнал с празни ръце към Варна?! Лопата занесе ли? Дори и ботуши не си е взел. А всички доброволци, които тръгнаха към Варна, носеха каквото могат.

Кметът на Варна пък се оплака още на първият час, че няма държава. А нали той е държавата във Варна? И бива ли един кмет да се жалва публично?! Тази длъжност не предполага ли сила, достойнство и чест, особено в кризисен момент?! Той да не е секретарка? Очаква като се случи нещо, да звънне на друг по телефона и с това да му приключи отговорността.

Видяхме политиците, които отидоха на място като политици. Но защо не видяхме същите – като хора? Ако не да запретнат ръкави, то поне с мизерните си заплатки да изкупят от железариите наоколо лопати, ръкавици и кофи и да ги дадат на хората. Понякога един такъв елементарен акт, който е върха на битовизма е доста по-полезен от всяко друго действие за момента.

ЧУЖДИТЕ ИНВЕСТИТОРИ

Къде сега са толкова желаните чужди инвеститори – веригите Практикер, Бриколаж, Кауфланд, Била, Пикадили, Карфур и подобни?! Няма ли да се сети някой ПР да си направят реклама, поне, като занесат на място някоя лопата, минерална вода, хляб, ръкавици? Ръкавици не, за да предпазим кожата на ръцете свежа и хидратирана, а да се намали болката от мазолите, които всеки хванал лопата и кофа вече има на дланите си.
В графа „чужди инвеститори“ влизат и хотелиерите, които хич не са малко по морето.
Изпаднали сме в пълен блокаж поради шок, паника и страх. Но по документи ще е друго. Сега ще има едно усвояване на помощи, едно източване на средства, едно изписване на брак, щети и дарения… счетоводители и юристи могат да допълнят схеми.Контрол няма да има, така че действайте. И без това най-разпространената професия в България в момента е фалшификатор, независимо от бранша.

Ще провери ли някой по документи колко лопати, кофии … са имали в наличност магазините във Варна и района преди бедствието и колко такива след това ще се изпишат като дарени?

АДВОКАТИТЕ

В последните 25 години се дипломираха доста адвокати. Толкова много, че вероятно са значителен процент на глава от населението на България. И още по значителен е този процент, ако се изчисли на семейство. Доста от тях със сигурност се оплакват от малко или липса на работа. Ами ето им работа – печелете дела срещу държавата, държавните чиновници, държавната администрация. Защо адвокатите чакат хората да ги търсят? Защо не е обратното, както сме гледали по филмите? Има ли катастрофа – адвокатите са там, има ли бедствие – адвокатите са там… Предлагат възможности, разясняват права… Защо не се раздвижат адвокатските кантори и да положат безплатен труд като обходят бедстващите и не им разяснят правата и възможностите за търсене на обезщетения, справедливост, кръвнина?
Ще стане. И тук все някой ден ще излезем от летаргията, от шока и страха и ще заживеем нормално.
Но все пак във Варна има доста големи вериги магазини, които могат да помогнат. Нека господа управляващите да помислят как да ангажират чуждестранните ни инвеститори да бъдат безусловно съпричастни с трудностите на хората при бедствия и аварии. Все пак точно тези хора си купуват от тях връзка с пет стръка магданоз от „отстров Тамбукту“ за 1 лв.

Извод ли?

Всички държавни служители, държавната администрация и държавните контролни органи… да носят солидарна отговорност и наказуемост за всеки инцидент, бедствие или авария, независимо, колко са им ниски заплатите и дали са пряко виновни. При това – всички по веригата от най-ниското до най-високото ниво. Така ще се намали корупцията, така ще се събуди държавата, чиито корпоративен дух са именно лелките и чичковците, който отдавна забравиха, какво са и какво трябва да правят. Само така, сами те ще бъдат защитени и мотивирани да отказват подкупи и да отстояват на натиск за фалшифициране.

Трябва за смъртта на дете убито в пешеходна зона да има наказания за шофьора, наказания за местната полиция, наказания за общината, в която се е случило, наказания за контролните органи. Защото, ако имаше контрол – нямаше шофьорите да карат в пешеходни зони. Затова имаме и поддържаме финансово контролни органи, за да не се стига до лоши навици. Да караш в пешеходна зона – лош навик, да не спреш на пешеходна пътека – лош навик, да караш с превишена скорост – лош навик, да караш без предпазен колан – лош навик (но сведен до минимум, значи -може).
За природно бедствие – същото. И така докато се научим какво значи превенция и колко е важна. Защото фалшифицирането на документи се превърна в лош навик на българина. А децата ни израстват с усещането, че това е правилно, нормално и нищо кой знае какво.

Всъщност, Емил Чолаков беше най-точен. В прогнозата си след бедствието. Защото само той акцентира, че е имало райони с по-големи валежи, а там не се е случило нищо лошо.

Или както Чолаков сам каза: „Защо при 180 литра на квадратен метър в Шабла няма бедстващи, отговорете си сами“.

http://btvnews.bg/video/videos/vremeto/vremeto-centralna-emisija-20-06-2014-g.html

И за финал малко математика. 80 литра на кв. метър е вода около глезените на човек.

Start typing and press Enter to search