ЮЛИАНА ХИЧЕВА / Свободно движение

16 август – 20 август 2021 г.
Вернисаж: 16 август, 18:30 – 21:30 ч.

Проектът „Свободно движение“ е вдъхновен от движението, като въплъщение на самото съществуване. Движението на сенките- като отражение на физичното тяло, преминаващо през мрака.

Винаги ми е харесвало това, че когато се движа, перспективата е различна- размазващият се образ е вълнуващ и ключов момент за мен. Както отбелязва Кандински: „Художественото произведение се състои от два елемента- вътрешен и външен. Вътрешният елемент сам по себе си е вълнението в душата на художника. Това вълнение има способността да предизвиква ответно по същността си вълнение в душата на зрителя. Докато душата е свързана с тялото, тя може като правило да получи вибрация само чрез посредничеството на чувствата. По този начин чувството представлява мост от нематериалното към материалното (художникът) и от материалното към нематериалното (зрителят).“

Представените произведения са създадени, използвайки техники от живописта, с цел да пресъздадат картини, които се движат. Фотографските експерименти от своя страна са опит за заснемане на форми, запечатали движението на сянката.

Юлиана Хичева е родена 1980 г. в гр. Варна. Завършва НХА – специалност Живопис и Фотография – магистърска степен.

В творчеството си работи с настоящето и впечатленията от лично преживяното.

Последните ѝ творчески търсения са свързани с абстрактното изображение, скрито дълбоко в реалната природа на нещата, подобно на факта, че покоят е вид движение. Работи и живее в движение.

https://www.instagram.com/julianahicheva/

Start typing and press Enter to search