Изложба на Цветан Кръстев

- реклама -

Цветан Кръстев„Съвременно пространство” на ул. Марко Балабанов 23, гр. Варна представя на 03 октомври от 19 часа изложбата на Цветан Кръстев под мотото „Фрагменти субективна реалност”. На 15 видеоекрана е представена специална селекция на видео творби от последните 20 години.

Изложбата е от 03 до 23 октомври 2013 г. и се реализира със съдействието на биенале “Август в изкуството” и фондация “Крео Култура”

Цветан Кръстев е роден през 1962 г. Завършил е художествената гимназия в Казанлък. Работи в областта на концептуалното изкуство. Създава живопис, инсталации, обекти, видеоарт. Участвал е в представителните изложби, фестивали, биеналета и форуми на съвременното изкуство в България и е едно от най-големите и доказани имена в него.

Член е на организационния екип на биеналето на визуалните изкуства „Август в изкуството”.

Живее и работи във Варна.

***

Един художник броди край морето в търсене на изгубените смисли, заслушан в звуците на природата, на човешкото суетене и на собствените си представи за изкуство.
Цветан Кръстев прави това вече над 30 години. Създаде изключително качествени творби на съвременното визуално изразяване и постепенно, но безспорно стана един от най-добрите художници в най-новото българско изкуство. Още когато започваше в началото на 1980-те години, той правеше различни и нестандартни за тогавашната художествена ситуация работи – мащабни инсталации и обекти от природни материали, от дърво и камък, почти винаги на морския бряг. Те бяха близки до лендарта или до екологичната художествена концепция, но при всички случаи бяха впечатляващи и новаторски за нас. И въпреки че дълго време никой (дори и аз) не оценяваше и не посочваше очевидната естетическа стойност и важното значение на творбите му за обогатяването на художествения език, Цветан Кръстев стоически, мълчаливо и безкомпромисно продължи да създава неконвенционално съвременно изкуство. Изгради и пусна в морето свой собствен малък остров (Трансмисия, 1992 г.). Ритуално изпари морската вода чрез слънцето и я превърна в морска сол (Приобщаване на Черно море към световния океан, 1997 г.). Пренесе на гръб тежък камък пеша от брега на Варна до Шумен и то наистина, без никаква симулативност, и след показването му в изложба го върна обратно на морето във вид на каменен прах (Пренасяне центъра на тежестта, 2002 г.). Нарисува с дигитални средства живо море и го постави сред класическите морски пейзажи на Георги Велчев (Неомаринизъм, 2006 г.). И още десетки изумителни произведения.
Така описани творбите му сигурно звучат странно на тези, които не са ги гледали, но великолепните фотоинсталации, обекти, видеофилми и текстове, чрез които Кръстев ги представя, имат невероятно въздействие и изключителна естетическа и интелектуална сила.
Художникът боготвори Природата и моделира своите концептуални визии главно в нея и чрез нея. Вглежда се в нейните градива, размества
мащабни терени (Възстановяване на морето в реални граници, 2010 г.), променя агрегатни състояния и материи, размишлява философски за ритъма и смяната на годишните и човешките времена (Един филм за лятото, 2008 г.). Прави го с някаква демиургична лекота, сигурност и воля. Интересува се от отношението Природа – Човек в универсален, а понякога и във вселенски аспект, търси всеобщите причини и принципи, етическите фундаменти и креативните същности на земната и човешката природа. Посочва Пътя като нещо съдбовно важно и го изследва като движение, промяна, процес, преодоляване, познание, овладяване и съзидание, като включва и Сизифовския контекст на усилието и бунта, и Одисеевата цялост и завършеност на пътуването и завръщането.
Артистичният път на Цветан Кръстев, поне в първата си половина до сега, протича в постмодерния период на изкуството, който даде на художниците свободата и сладостта да играят с понятия, контекстове, стари и нови първообрази, политически и културни образци, да иронизират, парадират и провокират по най-радикален начин. За съжаление сцената се насити и с претенциозни концептуални конструкции, носещи само обърканост, празнота и безсмислие.
Точно категорията смисъл отделя и откроява изкуството на Кръстев в съвременната художествена среда. С визуална култура и концептуална дълбочина той преоткрива сериозните смисли и духовните феномени на човешката и природната същност. Постига го оригинално, с мащабни артистични жестове, но с някаква трудно постижима в този род изразяване човешка топлота и добронамереност – отвъд често срещаната агресивност и деструктивност спрямо етически и естетически ценности, отвъд шизофренната импулсивност на самовлюбения Аз. Цветан Кръстев е абсолютно свободен, овладян и хармоничен в себе си артист.
Румен Серафимов

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Моника Антонова: Не пасивните зрители, а активните граждани пишат сценария

Как вижда протестите от първо лице един от редовните участници в тях? Как се променят те във времето? Изменят ли своя облик?...

Ден 72: ЕС, сляп ли си или си като него

В центъра на София се провежда 72-я ден на антиправителствен протест. В началото протестиращите гледаха клипове с изказвания на Борисов, излъчвани на...

Intelligent Music Project

София Лайв клуб – концерт на Intelligent Music Project /БГНЕС

Мартина Стефанова за „КвАРТал“: Артистичността винаги е присъствала в София

Инициативата „КвАРТал“ празнува своята пета годишнина. Нейната цел е обособяване на културен квартал в София по примера на редица важни европейски градове...

Ден 71: Сливови бомби и седалки от тоалетни чинни за Караянчева

В 71-я ден на антиправителствен протест в столицата, гражданите отново са на площада и настояват за оставка на премиера Бойко Борисов, оставка...

Данчо Караджов: Музикантите от Intelligent Music Project са уникални, невероятни

Утре и в събота (Летен театър Бургас) Йордан Караджов ще излезе на сцената с Intelligent Music Project на д-р Милен Врабевски с...