ИСТОРИЯ.BG

- реклама -

Студиото ИСТОРИЯ.BG коментира 100-годишнината от построяването на храм-паметника „Св. Ал. Невски”

Този понеделник, второто дискусионно студио на БНТ ИСТОРИЯ.BG ще бъде посветено на 100 години от построяването на храм – паметникa „Св. Ал. Невски”. Зрителите ще научат интересни подробности и малко известни факти около строежа на храма, неговото архитектурно устройство и съдбата му до днес. Камерата на БНТ ще им даде възможност да надникнат и в онези кътчета от храма, които остават скрити за богомолеца и посетителя на светата обител.

Водещ на едночасовото дискусионно студио ИСТОРИЯ.BG, което започва на живо в 21:00ч, ще бъде преподавателят, д-р по философия и водещ на предаванията „Денят започва в библиотеката” и „Неделя x 3” Андрей Захариев.
Негови гости по време на дискусията ще бъдат предстоятелят на катедралния храм – епископ Тихон, доц. Георги Вълчев от Философския факултет на СУ „Св.Климент Охридски”, Георги Тодоров – богослов и публицист, д-р Георги Казаков – председател на фондация „Пайдея”, както и докторът по история и
автор на предаването „Вяра и общество” Горан Благоев.

Студиото „ИСТОРИЯ.BG ще обсъжда въпросa за името на храма, който остава и до днес спорен в обществото. Темата за собствеността на „Св. Ал. Невски” и неговото актуално състояние също ще бъде широко коментирана.
Най-емблематичният символ на столицата е ничий и не може да бъде финансиран по европейски проекти, а към момента фреските и стенописите в него се рушат. Храм- паметникът не е ремонтиран основно от 60 години.
Заради течове от покрива, които продължават от години, силно пострадали са стенописите по таваните, стените и купола. Със силата на класическата музика преди месец БНТ2 и Столична община потърсиха съмишленици сред всички българи в името на каузата за възстановяването му чрез благотворителния концерт „Музиката на София”, в рамките на кампанията „Да върнем блясъка на храма”.

В публиката в студиото се очаква да присъстват ученици от Националната гимназия за древни езици и култури и студенти от Богословския факултет на Алма матер. Всички останали също ще има възможност да вземат участие в дебата по спорните теми и въпроси, свързани с храм-паметника „Св. Ал. Невски”. Зрителите ще могат да участват на живо в дискусията чрез страницата на ИСТОРИЯ.BG във Фейсбук.

В рамките на проекта ИСТОРИЯ.BG БНТ ще организира ще 4 дискусионни студиа по исторически годишнини: 165 години от рождението на Христо Ботев; 135 години от Руско-турската война, 1150 години от Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий; 70 години от спасяването на българските евреи.

Гледайте дискусионното студио ИСТОРИЯ.БГ този понеделник от 21:00ч. по
БНТ1 с водещ Андрей Захариев!

- реклама -
Previous articleСпри, детето запази
Next articleSUGAR