ДИСКУСИЯ ЗА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ

ЕМИЛ КОШЛУКОВ

БНТ2 ЩЕ ИЗЛЪЧИ ПРЯКО ОБЩЕСТВЕНАТА ДИСКУСИЯ ЗА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ

На 23 януари (вторник) от 11:00 часа БНТ2 ще излъчи пряко обществената дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, организирана от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Във форума, който ще се състои в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“, ще участват депутати, представители на изпълнителната власт и на неправителствени организации и експерти.

Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, наричана още Истанбулска конвенция, е предложена за подписване на 11 май 2011 г. в Истанбул  и е в сила от 1 август 2014 г. На 12 януари проектозаконът за ратификация на  документа бе внесен в Народното събрание, където предстои неговото обсъждане и гласуване.

Според данни на анкетно проучване, проведено от „Алфа рисърч“, специално за предаването на БНТ „Референдум“, излъчено на 16 януари, само 13,2% от анкетираните посочват, че са обстойно запознати с документа. Малко над 59% от участвалите в допитването отговарят, че имат обща представа за  текстовете от Конвенцията, а 27,6% от участвалите в проучването не са запознати с въпроса.

Пълният текст на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (Council of Europe Convention on preventing and combating violence against women and domestic violence), е публикуван на сайта на Народното събрание (www.parliament.bg).

Гледайте общественото обсъждане на законопроекта за ратифициране на Истанбулската конвенция на 23 януари от 11:00 часа по БНТ2!